Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Kόβονται επιδόματα, παγώνουν μισθοί, αυξάνεται 2% ο ΦΠΑ


Kόβονται επιδόματα, παγώνουν μισθοί, αυξάνεται 2% ο ΦΠΑ

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Κώστας Θέος βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμάζουν τις προτάσεις τους, τις οποίες καλείται να εγκρίνει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου προκειμένου να ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο και ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχουν στα χέρια τους απόρρητο σημείωμα κορυφαίου αξιωματούχου που έχει θητεύσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από τον οποίο έχουν ζητήσει τις προτάσεις του.
Ετσι, μεταξύ άλλων από το Μέγαρο Μαξίμου προτείνουν:

1

Ψαλίδι σε επιδόματα ύψους 7 δισ. ευρώ

  • Να περικοπεί μεγάλο μέρος των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που σήμερα κοστίζουν στον Προϋπολογισμό περί τα 7 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για τους εφοριακούς, οι οποίοι λαμβάνουν άλλον έναν μισθό λόγω των υψηλών επιδομάτων, τα οποία υπερβαίνουν ακόμα και τις 2.500 ευρώ.

Το επίδομα αυτό δόθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1992.

  • Να περιοριστούν ή να κοπούν άλλα επιδόματα, όπως για παράδειγμα αυτό της πληροφορικής, που φτάνει τα 120 ευρώ, ή των μεταπτυχιακών σπουδών, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 45 και 75 ευρώ. Επίσης των πανεπιστημιακών, των γιατρών του ΕΣΥ κ.ά.

2

Αύξηση ΦΠΑ από 9% στο 11% και από το 19% στο 21%

  • Τα προσδοκώμενα έσοδα από αυτή την κίνηση εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ. Στον Προϋπολογισμό του 2010 εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 17,3 δισ. ευρώ.

3

Πάγωμα μισθών και συντάξεων για 4 χρόνια

  • Να παγώσουν οι μισθοί και ίσως και οι συντάξεις για τα επόμενα 4 χρόνια. Το ετήσιο όφελος για τον Πρου
    πολογισμό ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ στην περίπτωση που δεν δοθούν αυξήσεις μόνο για τα υψηλά εισοδήματα το όφελος θα είναι μικρότερο.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν 52 τακτικά, έκτακτα και ειδικά επιδόματα.
Η δαπάνη αυτή ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ, όταν το συνολικό κονδύλι για μισθούς στο Δημόσιο, στα νοσοκομεία, στα Ν.Π.Δ.Δ. κ.λπ. φτάνει στα 19 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση πάντως έχει αποφασίσει, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών παρά το γεγονός ότι μια άλλη χώρα της Ε.Ε., η Ιρλανδία, κατέθεσε συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για το 2010.

Αυτός προβλέπει μείωση δαπανών έως το ποσό των 4 δισ. ευρώ και συνίσταται στη μείωση απο δοχών στον δημόσιο τομέα (κατά 4% μεσοσταθμικά συν το 7% του περασμένου Απριλίου), αλλά και σε παράλληλη μείωση των δαπανών της κυβέρνησης.

Μειώνεται 20% το εισόδημα των υψηλόμισθων Επί του πρακτέου, αυτό σημαίνει πως οι μισθοί στον δημόσιο τομέα θα μειωθούν συνολικά φέτος έως και κατά 15%, ήτοι έως 5% για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, 7% για μισθούς έως 40.000 ευρώ και 10% έως τις 55.000 ευρώ.

Οι υψηλόμισθοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται έως και κατά 20%.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: