Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Μ. Μορς: Απαιτούνται ακόμη πολλά επώδυνα μέτρα ...



«Η κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε και πάλι να τεθεί εκτός ελέγχου», επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς, σε συνέντευξη που παραχωρεί στη σημερινή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας "Sueddeutsche Zeitung".

Ο κ. Μορς προβλέπει ότι θα... χρειαστούν περισσότερα -και επώδυνα- μέτρα, αλλά και αντοχή προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εκφράζει δε την ευχή να κερδίσει τις επικείμενες εκλογές είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η νέα Δημοκρατία, ώστε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται.

«Θα δούμε μετά τις εκλογές. Όταν βλέπω τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, διαπιστώνω ότι μια ξεκάθαρη πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει το τρέχον πρόγραμμα. Και θέλει να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη» δηλώνει ο κ. Μορς και αναδεικνύει τη σημασία η Ελλάδα να επιτύχει στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Αναφέρεται δε ενδεικτικά στην ελληνική γεωργία, η οποία -όπως λέει- είχε επί χρόνια παραμεληθεί και ξεκαθαρίζει ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχουν άλλες επιλογές για τους Έλληνες πολίτες παρά να συμφωνήσουν. «Δεν υποχρεώνουμε τους πολίτες να κάνουν κάτι», σημειώνει και απορρίπτει την εικασία ότι στην Αθήνα υπάρχουν αντιγερμανικά αισθήματα. «Δεν έχω δει κάτι τέτοιο», λέει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μορς σημειώνει ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο μεγάλο είναι το οικονομικό ρίσκο που αναλαμβάνουν οι χώρες της Ευρωζώνης. Από τη μία πλευρά, αναφέρει, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να χρειάζεται διαρκή στήριξη, αλλά από την άλλη η Ευρωζώνη επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν θα εφαρμόσει μόνιμα τέτοιες πρακτικές στήριξης. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα τονίζει, πάντως, ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει την δυσκολία και αναφέρει το 2012 ως αποφασιστική χρονιά για τις εξελίξεις...

ΑΠΕ - ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: