Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Σε πολλά μέτωπα η μάχη στις Βρυξέλλες για τη βιωσιμότητα του χρέους

Συνολική λύση επιδιώκει η Γερμανία


Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και τη μείωση των επιτοκίων του πρώτου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας ζήτησε η Γερμανία στη συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που κατέδειξε η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που συνέταξε η τρόικα.

Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος διεξάγει παράλληλη διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες πιστωτές για τη μείωση των επιτοκίων του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, αλλά και με τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ προκειμένου να δεχθούν τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου 80 δισ. ευρώ που παρείχε η Ευρωζώνη στην Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου πακέτου διάσωσης.

Όλα δείχνουν πως η διαπραγμάτευση θα κινηθεί στα όρια και θα κλείσει τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς στη συνάντηση που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου δεν επετεύχθη συμφωνία για τα επιτόκια και θα επανέλθει με αντιπρόταση. Αλλά και για τη μείωση των επιτοκίων δεν υπάρχει ομοφωνία στο Eurogroup και η συζήτηση συνεχίζεται.

«Θα ήταν αδιανόητο να μην έχουμε συμφωνία μέχρι το πρωί», δήλωσε στο in.gr στέλεχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών. Πάντως, το ίδιο στέλεχος ξεκαθάρισε πως το θέμα του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους έκλεισε με ικανοποίηση των ελληνικών θέσεων, καθώς επελέγη μια ισορροπημένη λύση, ενώ για τον μηχανισμό επιτήρησης του νέου ελληνικού προγράμματος ξεκαθαρίσθηκε πως δεν θα υπάρξει τοποθέτηση επιτρόπων.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: