Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, λέει ο Ευ. Βενιζέλος εν όψει του Eurogroup

Μήνυμα προς τους εταίρους

Ο κ. Βενιζέλος καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγκρίνουν το νέο δάνειο και να δώσουν τέλος στην αβεβαιότητα που έπληξε τόσο τη χώρα μας όσο και γενικότερα τη ζώνη του ευρώ
Ο κ. Βενιζέλος καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγκρίνουν το νέο δάνειο και να δώσουν τέλος στην αβεβαιότητα που έπληξε τόσο τη χώρα μας όσο και γενικότερα τη ζώνη του ευρώ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, βασική παράμετρος του οποίου είναι το PSI», τόνισε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, λίγες ώρες πριν αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά απευθύνεται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και λέει ότι αφού η κυβέρνηση επλήρωσε τις αναγκαίες προϋποθέσεις, τώρα πλέον η ευθύνη ανήκει σε αυτές, ώστε να εγκρίνουν το νέο δάνειο και να δώσουν τέλος στην αβεβαιότητα που έπληξε τόσο τη χώρα μας όσο και γενικότερα τη ζώνη του ευρώ.

«Η Ελλάδα κινήθηκε σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις οδηγίες των οργάνων της Ευρωζώνης. Αυτό επιβεβαιώθηκε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Eurogroup» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Είναι συνεπώς προφανές ότι αναμένουμε σήμερα να κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας που δεν ωφέλησε ούτε την ελληνική οικονομία ούτε την Ευρωζώνη συνολικά. Η Ευρώπη γνωρίζει πώς αυτό που έχει σημασία είναι να στέλνει καθαρά μηνύματα με αποφάσεις που ολοκληρώνονται και εφαρμόζονται και με κανόνες που είναι σταθεροί και δεν μεταβάλλονται κάθε λίγο» προσέθεσε.

«Από την δική του πλευρά», υπογράμμισε, «ο ελληνικός λαός στέλνει στην Ευρώπη το μήνυμα πώς έκανε ήδη και θα κάνει τις θυσίες που απαιτούνται για να ανακτήσει η πατρίδα μας την ισότιμη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια προστατεύοντας έτσι τις κατακτήσεις πολλών δεκαετιών. Αυτό είναι για τους Έλληνες ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά και εθνική στρατηγική επιλογή στην οποία δεν αντιτάσσεται καμία άλλη ολοκληρωμένη και υπεύθυνη επιλογή».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υφίστανται ακόμα σε ό,τι αφορά τη νέα βοήθεια, οι οποίες και επηρεάζουν, όπως αναφέρει, το κλίμα των συζητήσεων.

«Μέχρι την τελευταία στιγμή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, τεχνικά προβλήματα τίθενται, επιμέρους παράμετροι εξετάζονται, προτιμήσεις ή προτεραιότητες θεσμικών εταίρων ή κρατών- μελών επηρεάζουν το κλίμα της συζήτησης» είπε συγκεκριμένα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «όλα αυτά [...]ι θα κριθούν τελικά με βάση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και με ύπατο κριτήριο τις αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Ειδικός λογαριασμός και βιωσιμότητα του χρέους

H συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 16:30.

Την Κυριακή συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η προπαρασκευαστική των υπουργικών συνόδων ομάδα εργασίας του Συμβουλίου (Euro Working Group), με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Γ. Ζανιά.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίτευξης συνολικής συμφωνίας, ορισμένα θέματα παραμένουν ανοικτά, όπως αυτό των μέτρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους εκτός του ιδιωτικού τομέα.

Ορισμένες κυβερνήσεις εμφανίσθηκαν και χθες απρόθυμες να συνδράμουν περαιτέρω την Ελλάδα.

Η συνολική εικόνα των διαπραγματεύσεων, που θα συνεχισθούν και σήμερα, ήταν το βασικό θέμα της σύσκεψης που είχαν ως αργά το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Δεν αποκλείεται, αν κριθεί απαραίτητο και ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, οι κ.κ. Παπαδήμους και Βενιζέλος να συναντηθούν με τους κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF).

Το προσχέδιο της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 129% του ΑΕΠ το 2020 (από 164% το 2011), έναντι αρχικού στόχου για 120%.

Αυτό που συζητείται τώρα είναι η πιθανή αναθεώρηση του αρχικού στόχου (προς το 123% του ΑΕΠ) και πως θα βρεθούν τα χρήματα που λείπουν. Το ΔΝΤ «δείχνει» προς την πλευρά της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών για να βρεθούν τα 6 δισ. ευρώ που λείπουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον διεθνή Τύπο, το ύψος του νέου δανείου θα είναι 136 δισ. ευρώ, αν και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, κυρίως από την Ολλανδία και τη Φινλανδία, που επιμένουν στον «στόχο» του 120%.

Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι «η Ελλάδα υλοποίησε τις ενέργειες που ανέμενε από αυτήν το Eurogroup», πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτά ζητήματα, κυρίως το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το ποσό της χρηματοδότησης, τα οποία πρέπει να τεθούν επί τάπητος στις Βρυξέλλες.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.

«Υπάρχουν όλα τα στοιχεία [...] με τους τραπεζίτες, τους ιδιώτες πιστωτές, τους πιστωτές του δημόσιου, τα κράτη και τις κεντρικές τράπεζες», είπε, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο κ. Μπαρουέν είπε ότι ο λογαριασμός θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα. Τα χρήματα της βοήθειας θα κατευθύνονται σε ένα λογαριασμό ειδικού σκοπού ώστε να διασφαλισθεί η αποπληρωμή των «Κινέζων, Κορεατών, Ιαπώνων, Αμερικανών» και άλλων επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, υπογράμμισε.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ ανέφερε πως στο Eurogroup θα συζητηθεί το θέμα του ειδικού λογαριασμού, ανώ ανοικτό παραμένει αυτό που αφορά στην επίβλεψη της υλοποίησης των μέτρων του νέου πακέτου.

Το θέμα του ειδικού λογαριασμού «έχει προετοιμαστεί σε τεχνικό επίπεδο. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν εντατικά γι' αυτό στη συνάντηση τους. Υποστηρίζω αυτόν τον ειδικό λογαριασμό», είπε.

«Η Ελλάδα δεν συνιστά απειλή για την παγκόσμια οικονομία», όμως οι χώρες της Ομάδας των 20 περιμένουν ανυπόμονα «μία λύση», δήλωσε ο Γιοργκ Άσμουσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στη γερμανική έκδοση των Financial Times.

«Οι εταίροι της Ομάδας των 20 δεν καταλαβαίνουν για ποιόν λόγο μία χώρα το οικονομικό μέγεθος της οποίας αντιπροσωπεύει το 2,5% της ΕΕ έχει τέτοιες συνέπειες σε εμάς [...] Και δεν καταλαβαίνουν επίσης γιατί τα πράγματα δεν εξελίσσονται ταχύτερα. Πρέπει να εξηγούμε πάλι και συνέχεια ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωζώνη αποτελούν μοναδικά οικοδομήματα με σύνθετους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων», σημείωσε.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι περιμένουμε από το ΔΝΤ να συμμετάσχει και πάλι κατά το εν τρίτον στο νέο πρόγραμμα», είπε ακόμα, σχολιάζοντας με αυτόν τρόπο τις φήμες ότι το ΔΝΤ θέλει να συμμετάσχει στο νέο πακέτο με ένα ποσό της τάξεως των 13 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: