Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Reuters: Πριν τις 19 Μαΐου η πρώτη δόση στην Ελλάδα

nooz.gr
Η πρώτη δόση του διεθνούς πακέτου επείγουσας βοήθειας προς την Ελλάδα πρόκειται να καταβληθεί πριν από την βασική προθεσμία αναχρηματοδότησης της, στις 19 Μαΐου, σ.σ. λήγουν ομόλογα 9 δισ ευρώ) σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που εξασφάλισε το Reuters.

Το έγγραφο που απευθύνεται στα μέλη του κοινοβουλίου συνοδεύει νομοσχέδιο που τιτλοφορείται "νόμος για τη διατήρηση της σταθερότητας της νομισματικής ένωσης" και αναφέρεται σε ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα με ψηφοφορίες στις χώρες της ζώνης του ευρώ στις 10 Μαΐου. Στο έγγραφο επισημαίνεται επίσης ότι οι συνομιλίες με το ΔΝΤ και την Επιτροπή της ΕΕ στην Αθήνα σχετικά με τον στόχο της οικονομικής ενίσχυσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις 2 Μαΐου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών στις 4 Μαΐου σε τηλεδιάσκεψη.

Στο έγγραφο αυτό σημειώνεται επίσης ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει για ένα 3ετές πρόγραμμα λιτότητας στις 6 ή 7 Μαΐου.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γερμανία θα είναι έτοιμη για να λάβει την απόφαση για τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα σε μερικές ημέρες, όταν το ΔΝΤ και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν συμπληρώσει συνομιλίες με την Αθήνα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί για περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του ελλείμματός της για να μπορέσει η Γερμανία να εγκρίνει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

Στο σχέδιο του νόμου για την έκτακτη βοήθεια που εξασφάλισε το Reuters, το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι αρμόδιο να δανείσει στην Ελλάδα συνολικά 8,4 δισ. ευρώ. Το σχέδιο νόμου όμως δεν κάνει καμία αναφορά για νέα δάνεια το 2011 ή το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: