Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ξεπεράσαμε και την Αργεντινή

Ο ιός της κρίσης και στην Πορτογαλία την ώρα που εμείς...

protothema.gr/
Δραματικές οι εξελίξεις ημέρα με την ημέρα για την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της CMA DATAVISION η χώρα μας πλέον εμφανίζει μεγαλύτερες πιθανότητες πτώχευσης ακόμα και από την Αργεντινή με βάση την κίνηση των ελληνικών πενταετών CDS.
Σήμερα , τα ελληνικά CDS σημειώνουν νέο ιστορικό υψηλό, στις 717,56 μ.β., επίπεδο που υποδηλώνει πιθανότητα πτώχευσης 43,86% για την Ελλάδα (πίσω από την Βενεζουέλα με 43,99%), ακολουθεί η Αργεντινή (42,66%), ενώ χαμηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται χώρες όπως το Πακιστάν (36,42%), η Ουκρανία (31,74%) και το Ιράκ (25,60%).

Στο χθεσινό κλείσιμο, τα ελληνικά CDS έφερναν την Ελλάδα τρίτη παγκοσμίως σε πιθανότητες χρεοκοπίας, πίσω από την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα. Πάντως ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντινου έχει διευκρινίσει ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να κηρύξει στάση πληρωμών.

Σύμφωνα, τώρα, με στοιχεία του I.S.D.A, ( Ιnternaional Swaps and Derivatives Association) ενώ στον ίδιο κατάλογο ακολουθεί η Πορτογαλία με 314 μονάδες, η Ιρλανδία με 201 μονάδες, η Ισπανία με 187 μονάδες, και η Δημοκρατία του Άγιου Δομίνικου με 282 μονάδες.

Πώς παίζεται το παιχνίδι

Όπως αναφέρουν στελέχη από τα dealing room των τραπεζών, τα συμβόλαια κάνουν πράξεις μεταξύ 688- 698 ( Bid – offer ). Χρειάζονται δηλαδή περίπου 700 χιλιάδες δολάρια για κάθε 10 εκατ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.
Τα Cds της Ελλάδος έχουν αυξηθεί κατά 240 μονάδες βάσης σε μια εβδομάδα και κατά 381 μονάδες μέσα σε 28 ημέρες, αποτυπώνοντας την πίεση των αγορών να οδηγηθεί η Ελλάδα σε χρεοκοπία, ώστε να πληρωθούν οι επενδυτές τα CDS.


Ο ιός της κρίσης στην Πορτογαλία

Την ίδια ώρα πάντως το επόμενο «θύμα» των αγορών μετά την Ελλάδα φαίνεται να είναι η Πορτογαλία καθώς τα CDS των 5ετών ομολόγων της χώρας βρίσκονται και σήμερα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Βάσει στοιχείων της εταιρίας CMA DataVision, τα CDS στα 5ετή πορτογαλικά ομόλογα διευρύνθηκαν στις 317 μονάδες βάσης από 311 μονάδες βάσης που ήταν χθες, αγγίζοντας ένα ακόμη νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο.
Όμως αρνητικές φαίνεται να είναι και οι εξελίξεις και στα 10ετη ομόλογα της χώρας καθώς το spread φθάνει στις 222 μονάδες βάσης από 217 μονάδες βάσης που ήταν ο χθεσινός μέσος όρος. Στις 245,5 μονάδες βάσης τα spreads των 2ετών ομολόγων και στις 330,7 μονάδες βάσης τα αντίστοιχα του 5ετούς ομολόγου.
Το επόμενο «θύμα» των αγορών μετά την Ελλάδα φαίνεται να είναι η Πορτογαλία καθώς τα CDS των 5ετών ομολόγων της χώρας βρίσκονται και σήμερα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Βάσει στοιχείων της εταιρίας CMA DataVision, τα CDS στα 5ετή πορτογαλικά ομόλογα διευρύνθηκαν στις 317 μονάδες βάσης από 311 μονάδες βάσης που ήταν χθες, αγγίζοντας ένα ακόμη νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο.
Όμως αρνητικές φαίνεται να είναι και οι εξελίξεις και στα 10ετη ομόλογα της χώρας καθώς το spread φθάνει στις 222 μονάδες βάσης από 217 μονάδες βάσης που ήταν ο χθεσινός μέσος όρος. Στις 245,5 μονάδες βάσης τα spreads των 2ετών ομολόγων και στις 330,7 μονάδες βάσης τα αντίστοιχα του 5ετούς ομολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: