gatzoli
Από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας και την Αρμενική κοινότητα της Κομοτηνής
Από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας και την Αρμενική κοινότητα της Κομοτηνής
Φόρο τιμής στις ψυχές των 1,5 εκατ. και πλέον προγόνων τους που δολοφονήθηκαν από την οθωμανική αυτοκρατορία 95 χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 1915, απέτισαν οι Αρμένιοι της Κομοτηνής αλλά και της ευρύτερης περιοχής σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας και η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής.
Ομιλητής στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κυττάρου Κομοτηνής ήταν ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Γενοκτονία των Αρμενίων: Το αποσιωπημένο έγκλημα στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι αρχών και φορέων του τόπου, ο γ.γ. της πρεσβείας της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Γκριγκόρ Ασόπ, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής, και ο πρώην υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Ο Γιώργος Πεταλωτής απηύθυνε χαιρετισμό αναφέροντας, μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι σημαντική η σημερινή εκδήλωση διότι γνωρίζουμε όλοι ότι η ιστορία μπορεί να παραχαράσσεται, μπορεί να πλαστογραφείται, μπορεί να γεμίζει με σκιές, υποψίες και υπόνοιες, μπορεί να αμφισβητείται αλλά δεν διαγράφεται.
Όσοι προσπάθησαν μέσα στα βάθη των αιώνων να κάνουν κάτι τέτοιο έχουν αποτύχει οικτρά, γιατί αυτή είναι η ζωή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν μας δεν έχουμε μέλλον.
Δίχως μισαλλοδοξίες, δίχως φανατισμούς, με στοιχεία πολιτισμού. Την ιστορία πλέον την γνωρίζουμε και την αποτυπώνουμε για να μπορούμε να πορευόμαστε από εδώ και πέρα».
Για τρεις λόγους που καθιστούν τη φετινή επέτειο της γενοκτονίας ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο έκανε λόγο ο κ. Μαλκίδης.
Πρώτον η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου για την Αρμενική Γενοκτονία και η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος έκανε λόγο για τη Μεγάλη Καταστροφή («Μετς Γεργενί») καθώς και η πρόσφατη απόφαση του Κοινοβουλίου της Σουηδίας για τη γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων.
Δεύτερον το γεγονός ότι πλέον όλος ο πλανήτης μιλάει για να ένα ζήτημα που πάρα πολλά χρόνια ήταν στο περιθώριο της διεθνούς πολιτικής και τέλος το ότι για πρώτη φορά φέτος στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες εκδηλώσεις «για ένα ζήτημα που ο Τουρκικός λαός δεν γνωρίζει», όπως το συνέδριο της 24ης Απριλίου στη μνήμη του δολοφονημένου Τούρκου και αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραν Ντίνκ και η αντίστοιχη εκδήλωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης στη μνήμη όσων υπέστησαν δολοφονίες, βιασμούς και διώξεις κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας.
«Η εκδήλωση αυτή δίνει συμβολισμούς και ουσία σε μία νέα πραγματικότητα η οποία ανοίγει ένα ζήτημα που θα οδηγήσει στη συναδέλφωση, ειρηνική συμβίωση και κυρίως συνεργασία μεταξύ των λαών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλκίδης.
Στην ομιλία του κ. Μαλκίδης, πέραν της ιστορικής αναδρομής που έκανε στο «Έγκλημα της Σιωπής» (όπως έχει χαρακτηριστεί η γενοκτονία των Αρμενίων), αναφέρθηκε διεξοδικά στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στο διεθνές πολιτικό σκηνικό αναφορικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τους Τούρκους ενώ παρουσίασε στοιχεία και παραμέτρους που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στο φως της δημοσιότητας. Σήμερα ένα αιώνα σχεδόν μετά τη Γενοκτονία η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται την αναγνώριση της Γενοκτονίας που διέπραξαν οι προκάτοχοι της το 1915 και συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα παρά τις συστάσεις των Διεθνών Οργανισμών όμως η ελπίδα και η προσδοκία για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό, βασισμένο στην αλήθεια, παραμένει.
Η εκδήλωση διανθίστηκε με μουσικές παρεμβάσεις από τους Κατερίνα Γρηγοριάδου, Ασμίκ Μπεκλαριάν, Χριψιμέ Ντανελιάν και Γιώργο Παπουτσή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου