Τρίτη 27 Απριλίου 2010

"Όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος"

nooz.gr
Ζούμε στιγμές εθνικής επιβίωσης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Είναι η ώρα των αποφάσεων, σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε εμφατικά ότι υπάρχει μία κρίσιμη ημερομηνία, η 19η Μαΐου, οπότε και η χώρα χρειάζεται 9 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μέχρι τότε όλα πρέπει να έχουν τελειώσει σε σχέση με το μηχανισμό στήριξης, και να αρχίσει η εκταμίευση των ποσών. "Δεν έχω αμφιβολία ότι θα φτάσουμε εκεί", είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σήμερα είπε οι αριθμοί δείχνουν μια εικόνα κατάρρευσης της χώρας, αναφέροντας ότι το έλλειμμα μπορεί να φθάσει το 14%, ενώ, όπως πρόσθεσε, υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, που θα χρειαστεί πολύ καιρό για να εξαλειφθεί.

Ανέφερε ότι οι πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες από την κυβέρνηση, τις οποίες η ίδια δημιούργησε και ρωτούν τι προτίθεται να κάνει από δω και πέρα, καθώς η εντολή που έδωσαν είναι το ΠΑΣΟΚ να τα αλλάξει όλα.

Χαρακτήρισε πολύ ιδιαίτερη τη σημερινή συγκυρία και πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να απλώσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει καθώς η πίεση των διεθνών αγορών που ποντάρουν κατά της Ελλάδας είναι μεγάλη.

Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης, τόνισε ότι είναι μεγάλο κεκτημένο και χαρακτήρισε ανεύθυνες τις επικριτικές φωνές, που δεν αντιλαμβάνονται πού θα βρισκόμασταν σήμερα χωρίς το μηχανισμό.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση που γίνεται αυτό το διάστημα με την "τρόϊκα", είπε ότι "θα οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τριετές πρόγραμμα". Και πρόσθεσε ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνει η πιο δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών από την εφαρμογή των οποίων, θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης. Η διαπραγμάτευση αυτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, θα ολοκληρωθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στην αμφισβήτηση που υπάρχει για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ελέγξει το δημόσιο χρέος και αν η κυβέρνηση θα έχει την πολιτική βούληση να ακολουθήσει μέχρι το τέλος την πορεία, που άρχισε και να εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υπαναχώρηση, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και θα εφαρμοστεί απολύτως ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Δεν είναι εύκολη η πορεία, καθώς θα χρειαστεί η κυβέρνηση να συγκρουστεί με πολύ κόσμο και να μην χαϊδέψει αυτιά, ειπε. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατέληξε τονίζοντας ότι εάν κάνουμε εκείνα που υποσχεθήκαμε και για τα οποία μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός μέσα σε τρία χρόνια θα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: