Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητούν τώρα οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες...


...και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες»!

Το Reuters μετέδωσε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ (CDU) θα εγείρουν ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στις συνομιλίες που θα έχουν με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αύριο Τετάρτη.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε φέρεται να είπε στο Reuters ότι θα φέρει το θέμα των λεγόμενων «haircuts», της αναγκαστικής απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων, στην συνάντηση των κοινοβουλευτικών ομάδων της γερμανικής βουλής με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στο Βερολίνο.
Η Ελλάδα πάντως δεν συζητάει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της, τόνισε από την πλευρά της η Κομισιόν.
Την ίδια ώρα και εν όψει...

και των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών της 9ης Μαΐου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού και κυρίως οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» του υπουργού Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε (φωτογραφία) επιμένουν στην αδιάλλακτη στάση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα. "Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη για κάποιο διάστημα, αν δεν καταφέρει να μειώσει ικανοποιητικά τα ελλείμματά της, ώστε να μπορέσει να λάβει την έκτακτη βοήθεια", είπε ο Γιούργκεν Κόπελεν στέλεχος του κόμματος. "Η προσωρινή έξοδος της Ελλάδα από το ευρώ ίσως να ωφελούσε τη χώρα, αν συνοδευτεί από μια υποτίμηση. Ισως κάποιος να πρέπει να πει "όχι" στη βοήθεια, εάν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις και η χώρα απλά έλθει να πάρει χρήματα με πιο ευνοϊκούς όρους από την ευρωζώνη, απ' ό,τι από τις τράπεζες». Ο Κόπελεν δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι μορφή θα μπορούσε να λάβει μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή μια υποτίμηση.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πάντως σήμερα Τρίτη ότι οι συζητήσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα με την ευρωζώνη όσον αφορά το πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης για να εξασφαλίσει την έκτακτη βοήθεια, βαίνουν καλώς και θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: