Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...


Ρεπορτάζ : Ηλία Γεωργάκης

Ακόμα και φόρο που θα προέρχεται από την άμεση φορολογία μαζί με νέο τρόπο υπολογισμού των εργοδοτικών εισφορών προτείνει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εργασίας στο πακέτο των προτάσεων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Παράλληλα, το τέλος στις εθελούσιες εξόδους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με ισχυρά...
αντικίνητρα προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι «το σύστημα δεν αντέχει πλέον 42χρονους συνταξιούχους».
Ο κ. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής διαλόγου για το Ασφαλιστικό, τόνισε ότι «πρέπει να διαμορφωθούν θεσμοί που να αποκλείουν τις καταστροφικές πελατειακές παρεμβάσεις, όπως λ.χ. οι εθελούσιες έξοδοι για τους εργαζομένους των φορέων και των οργανισμών κάθε μορφής του δημόσιου ή και του ιδιωτικού τομέα».
Οι πηγές χρηματοδότησης
Το υπουργείο Εργασίας έθεσε υπ΄ όψιν των κοινωνικών εταίρων και της επιτροπής των ειδικών τέσσερις προτάσεις για τις πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Οι πηγές είναι οι εξής:
1Τριμερής χρηματοδότηση: στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, η πρόταση της κυβέρνησης για τη λογιστική διάκριση ανάμεσα αφενός στις συντάξεις και άλλες παροχές προνοιακού χαρακτήρα και αφετέρου στις ασφαλιστικές παροχές είναι απολύτως χρήσιμη. Η κατευθυντήρια σκέψη εδώ είναι το κράτος να αναλάβει το κόστος των πρώτων και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) το κόστος των δευτέρων.
2Αυτοχρηματοδότηση του συστήματος: αναμένεται η εξοικονόμηση 800 εκατ.- 1 δισ. ευρώ ετησίως από τις εξής δράσεις:
● Νομική κατοχύρωση σταθερής και μόνιμης ρύθμισης των οφειλών, ώστε να αρθεί ο σημερινός πελατειακός χαρακτήρας.
● Αξιοποίηση πόρων και περιουσίας των φορέων. Ήδη έχει αρχίσει η συνεργασία με τα τέσσερα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία.
● Εξοικονόμηση χρημάτων με τη μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες.
3Νέοι πόροι: Από την άμεση φορολογία πρέπει να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών (πάντα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών). Η ιατρική περίθαλψη των μεταναστών και προνοιακή συνταξιοδότηση ορισμένων εξ αυτών επιβάλλουν την ενσωμάτωση των μεταναστών και την καταπολέμηση της φτώχειας.
4Αύξηση της βάσης εσόδων του Ασφαλιστικού: ● Ένταξη στο σύστημα άνω των 100.000, παρανόμων σήμερα, μεταναστών.
● Μείωση της εισφοροδιαφυγής με την επίταση των ελέγχων για την είσπραξη των οφειλομένων και τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών.
● Μείωση της αδήλωτης εργασίας και με διευκόλυνση της μετατροπής της αδήλωτης εργασίας σε δηλωμένη.
● Ενιαία ένταξη στο σύστημα των εργαζομένων συνταξιούχων με ίδιους όρους ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
● Εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών από τον ΟΑΕΔ, ειδικότερα για τους επιδοτούμενους ανέργους.
● Εξάλειψη όλων των γκρίζων εργασιακών και ασφαλιστικών περιοχών και σαφής οριοθέτηση της ασφαλιστικής ύλης κάθε Ταμείου.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: