Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Σχέδιο ‘πράσινου κουμπαρά’ ετοιμάζει η Τίνα Μπιρμπίλη




της Μαριάννας Τζάννε

Εναν ενιαίο «πράσινο» κουμπαρά που θα χρηματοδοτεί με ξεκάθαρο και διαφανή τρόπο έργα για το περιβάλλον σχεδιάζει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, συνενώνοντας το πρόγραμμα ΕΤΕΡΠΣ (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων) με το Ταμείο Δασών, το οποίο έως πρόσφατα ανήκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για δύο ταμεία-παραδείγματα προς αποφυγή καθώς έχουν ταυτιστεί με διαβλητές διαδικασίες, άγνωστες πηγές χρηματοδότησης ενώ διαχειρίζονται κονδύλια που προορίζονται για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Αυτό είναι κάτι που η κυρία Μπιρμπίλη θέλει να αλλάξει.

Η λειτουργία του ενιαίου ταμείου προβλέπεται να αποτελέσει ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, το οποίο θα ανακοινωθεί ως τα τέλη Ιανουαρίου. Στόχος είναι το «Πράσινο Ταμείο» να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2009.

Οπως δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή η κυρία Μπιρμπίλη, το νέο ταμείο θα καταστεί ένας πυλώνας πράσινης ανάπτυξης, με στόχο να χρηματοδοτεί έργα αστικού και περιαστικού πρασίνου, αλλά και μια συνολική στρατηγική περιβαλλοντικής πολιτικής. Το ταμείο θα λειτουργήσει με ξεχωριστό διοικητικό συμβούλιο που θα αποφασίζει και θα λογοδοτεί για το πού πηγαίνουν τα χρήματα.

«Η βασική πηγή εσόδων του ΕΤΕΡΠΣ είναι ο φόρος της βενζίνης. Τα χρήματα αυτά δεν μπορεί να πηγαίνουν στον γενικό κρατικό κορβανά αλλά για περιβαλλοντικές δράσεις», δηλώνει η υπουργός Περιβάλλοντος.

Ως σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πού κατευθύνονταν οι πόροι του ΕΤΕΡΠΣ καθώς τα έσοδα αυτά κάλυπταν διάφορες μαύρες τρύπες και «πελατειακές» σχέσεις του υπουργείου.

Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη που είχε κάνει προ μηνών ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης και άλλοι βουλετές του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ είχε κάνει πρόταση σε δέκα «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο!

Εκατομμύρια στο …πουθενά

Υπολογίζεται ότι έως το 2007 το ΕΤΕΡΠΣ ελάμβανε περί τα 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει στοιχεία αναφορικά με το πού πήγαν τα χρήματα αυτά.

Την ίδια εικόνα αδιαφάνειας και διασπάθισης χρήματος παρουσιάζει και το Ταμείο Δασών, παρά το γεγονός ότι ο φυσικός μας πλούτος έχει καταστραφεί λόγω έλλειψης κατάλληλων μέτρων.

Αντίθετα με την πρόβλεψη του Νόμου 3208/2003 για τη σύσταση του Ειδικού Φορέα Δασών, ο οποίος είχε ως σκοπό την αυτοχρηματοδότηση της δασοπονίας, ο φορέας δεν συστάθηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι εισέπραττε πόρους από τα έσοδα που του αντιστοιχούσαν, με αποτέλεσμα κατά τον διαχειριστικό έλεγχο που έγινε από επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών να διαπιστωθεί συνολικό έλλειμμα πάνω από 100 εκατ. ευρώ για τα έτη 2004-2008!

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: