Ομιλίες υπουργών- βουλευτών
Μήνυμα και προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έστειλε ο υπουργός επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, επισημαίνοντας δεν βοηθούν σπασπωδικές κινήσεις. «Σπασμωδικές κινήσεις, βεβιασμένες αποφάσεις και μέτρα που λαμβάνονται υπό το κράτος πανικού, συγχύσεις ηθελημένες ή αθέλητες, υπαγορεύσεις δεν έχουν θέση και δεν βοηθούν στην προσπάθεια. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι σε περιόδους κρίσης οι εν θερμώ αποφάσεις δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, καταλογίζοντας απροθυμία των βουλευτών της "να τοποθετηθούν επί του πιο κρίσιμου προϋπολογισμού", αποδίδοντας την (απροθυμία) στις "τρεις διαφορετικές απόψεις" που επικρατούν σχετικά με το ποσοστό του δημόσιου ελλείμματος.
Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνιδη, η μια άποψη υποστηρίζει ότι το έλλειμμα ήταν 6%, η δεύτερη ότι ήταν 8,2% ενώ υπάρχει και η τρίτη άποψη των «κύκλων Αλογοσκούφη» που μιλάει για 12,7% έλλειμμα.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, στη σύντομη παρέμβαση του, σχολίασε και τα όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντής περί "οργίων σπατάλης" και "λαμόγιων" λέγοντας μεταξύ άλλων: "Μιλάτε προφανώς για τα πεπραγμένα των συγκατοίκων σας. Μην ελέγχετε εμάς για σπατάλες γιατί δεν ξέρω αν είναι πρακτική στη πολυκατοικία, άλλος να γλεντάει και άλλος να πληρώνει".
Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ο οποίος κατηγόρησε και τα δύο μεγάλα κόμματα ότι "κατάντησαν την Ελλάδα να είναι μπαταξής" με τις πρακτικές τους. Ανέφερε, δε, ότι στην πρόσφατη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση του Λονδίνου απαγόρευσαν στην Ελλάδα να ανοίξει περίπτερο γιατί χρωστούσε λεφτά.
Ως τη χειρότερη κατάσταση του Ασφαλιστικού Συστήματος, από ιδρύσεως των Ταμείων, περιέγραψε τη σημερινή, ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος είπε ότι "δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την σκληρή αυτή πραγματικότητα με υπεραπλουστεύσεις, με ωραιοποιήσεις, με συνθήματα και δημαγωγικές προσεγγίσεις που επαναλαμβάνονται για πολλά χρόνια στη χώρα μας".
Τα Ταμεία - όπως είπε χαρακτηριστικά - βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για αυτό οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού 2010, εξέπεμψε σήμα κινδύνου: "Με αυτά τα δεδομένα κι εφόσον το 2010 δεν καταφέρουμε να αναστρέψουμε αυτή την πορεία, από τον Μάιο και τον Ιούνιο θα αναζητούμε δανεικά για να καταβληθούν συντάξεις και άλλες παροχές που οφείλει το σύστημα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους".
Το μήνυμα της νέας κυβέρνησης στην πολιτική ασφάλειας, είναι «μηδενική ανοχή στην ανομία και τη βία, απ’ όπου και αν προέρχεται», ανέφερε στην ομιλία του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
"Εξορθολογισμός του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης και εγκαθίδρυση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή που αφορά τις σχέσεις πολιτικής και πολιτών", είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως διατυπώθηκαν από τον υπουργό, Χάρη Καστανίδη.
"Τελείωσε η εποχή της ανευθυνότητας, της ανικανότητας και της αναξιοπιστίας. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε ριζικές τομές που θα εξαφανίσουν τις ανισότητες", τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Δ. Δρούτσας - Παρέμβαση Καρατζαφέρη
"Στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής θέλουμε να έχουμε γνώση και λόγο επί των διεθνών προβλημάτων. Θέλουμε λύσεις, χρειαζόμαστε έξυπνη διπλωματία που να ξεδιπλώνεται πέρα από τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να αποκτήσει και πάλι σπονδυλική στήλη και ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματα", ανέφερε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.
"Στις σχέσεις μας με την Τουρκία, μιλάμε με ξεκάθαρες κουβέντες και αυτοπεποίθηση" ανέφερε και πρόσθεσε: "Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική, όχι της σημερινής Τουρκίας, αλλά της ευρωπαϊκής Τουρκίας, και χωρίς λευκές επιταγές. Μιας Τουρκίας που θα ακούσει με προσοχή τον παγκόσμιο ηγέτη της Ορθοδοξίας, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και θα αγκαλιάσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο".
Όπως είπε ο κ. Δρούτσας, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δίδει ιδιαίτερη έμφαση στο να καταστεί η Ελλάδα εκ νέου κινητήρια δύναμη για την ενταξιακή προοπτική των Βαλκανίων: "Στο όραμά μας, πρωτεύουσα θέση έχει η ΠΓΔΜ, θέλουμε μέλλον ειρήνης και συνεργασίας με τον γειτονικό λαό που θα βασίζεται σε ξεκάθαρες θέσεις στην εθνική κόκκινη γραμμή και σ’ αυτήν πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι. Είναι επίτευγμα αυτή η κοινή θέση και ας μην την εγκαταλείψουμε χάριν μιας ιδιόρρυθμης συζήτησης για την πολυκατοικία και το ρετιρέ της".
Παρέμβαση Καρατζαφέρη
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, παρατήρησε πως οι προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια εικόνα "κακομοιριάς" των ελληνικών πρεσβειών και προξενικών γραφείων στο εξωτερικό - ενώ ζήτησε από τον κ. Δρούτσα, να δημοσιοποιήσει και τα ποσά των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών των τελευταίων πέντε ετών και κυρίως, πόσα απ’ αυτά δαπανήθηκαν στο εξωτερικό και πόσα στο εσωτερικό. "Νομίζω ο καθένας αντιλαμβάνεται τον λόγο - να δούμε πως διαχειρίστηκαν κάποιοι τα χρήματα του ελληνικού λαού", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
"Γνωρίζαμε μόνον αυτά που ήθελε η προηγούμενη κυβέρνηση να γνωρίζουμε" τόνισε η υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδια για θέματα Τουρισμού & Αθλητισμού, Άντζελα Γκερέκου, προσθέτοντας ότι δεν περίμενε η σημερινή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα τόσο έντονα αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη. Η κ. Γκερέκου είπε ότι ο τουρισμός επλήγη από την παγκόσμια κρίση, αλλά "αυτή δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι".
Την ανάγκη απεμπλοκής από τις Νατοϊκές προτεραιότητες, όσο και από νεοφιλελεύθερες επιλογές στο χώρο της ναυτιλίας, επισήμανε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας.
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου