Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Το ΔΝΤ καλύπτει τον πρωθυπουργό για το θέμα των συνομιλιών περί προσφυγής

Εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση


Πλήρη κάλυψη παρέχει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν
Πλήρη κάλυψη παρέχει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Στην έκδοση ανακοίνωσης με την οποία καλύπτει τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, προχώρησε το ΔΝΤ μετά τη νέα πολιτική θύελλα που προκλήθηκε από τη μετάδοση νέων δηλώσεων του Στρος Καν, στις οποίες κάνει λόγο περί υπόγειων συνομιλιών με τις ελληνικές αρχές επί μήνες, σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα.

Δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση και συμφωνία για οικονομική βοήθεια πριν το επίσημο αίτημα που κατέθεσε η Ελλάδα τον Απρίλιο του 2010, δηλώνει στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

Στην κίνηση αυτή το Ταμείο προχώρησε μετά τη νέα πολιτική θύελλα που προκλήθηκε από τη μετάδοση νέων αποσπασμάτων από την επίμαχη συνέντευξη του Στρος Καν στο ντοκιμαντέρ της γαλλικής τηλεόρασης, στις οποίες κάνει λόγο περί υπόγειων συνομιλιών με τις ελληνικές αρχές επί μήνες, ώστε να ετοιμάσουν το οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

«Είμαστε πάντα σε επαφή με τα κράτη-μέλη μας και δεν είναι ασύνηθες για τον γενικό διευθυντή να μιλά με την ηγεσία μιας χώρας» λέει τώρα το ΔΝΤ.

Σημειώνει, δε, ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας αυτές οι συνομιλίες αφορούσαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού και τη φοροδιαφυγή» και τονίζει με έμφαση πως:

«Δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις και καμία συμφωνία για οικονομική βοήθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ πριν από την επίσημη αίτηση που κατέθεσε η Ελλάδα για οικονομική βοήθεια στα τέλη Απριλίου του 2010».

Το Ταμείο υπενθυμίζει ότι «εδώ και έναν χρόνο ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ έχει δηλώσει πως μέχρι να κατατεθεί η αίτηση (της Ελλάδας) δεν είχαμε συζητήσεις οικονομικής φύσεως», και η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι αυτό που συνέβαινε στις επαφές μεταξύ των δυο πλευρών ήταν ότι «στελέχη του Ταμείου πρόσφεραν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα μετά από σχετικό αίτημα της τελευταίας».

Η δήλωση που άναψε τις φωτιές

Στην επίμαχη δήλωση, που περιλαμβανόταν στη συνέντευξη του επικεφαλής του ΔΝΤ στο Canal+, αλλά η γαλλική τηλεόραση δεν την μετέδωσε, ο Στρος Καν υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου επιθυμούσε την παρέμβαση του ΔΝΤ και είχε αρχίσει από πολύ νωρίς τις συζητήσεις, αλλά για πολιτικούς λόγους δεν το αποκάλυπτε.

Ειδικότερα, η δήλωση του Στρος Καν που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» στον Alpha την Τρίτη έχει ως εξής:

«Όταν λέω υπερβάλλοντας ότι, όταν ήρθε το ΔΝΤ (σ.σ. στην Ελλάδα), κλείσαμε το θέμα σε 15 ημέρες. Το κλείσαμε σε 15 ημέρες, διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολλές φορές τηλέφωνο. Με είχε πάρει τηλέφωνο το μήνα Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2009, λέγοντας ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Και είναι αλήθεια ότι είχε συνειδητοποιήσει πως είχε ανάγκη από βοήθεια».

Με τη δημοσιοποίηση της δήλωσης αυτής στην κυβέρνηση αρχικά ήταν έκδηλο ότι επικράτησε αμηχανία. Ωστόσο έγκαιρα πέρασε στην επίθεση, κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία που μίλησε για «πολιτικό κόλαφο», υποστηρίζοντας ότι όλα ήταν γνωστά και δημοσιοποιημένα.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προς επίρρωση των λεγομένων του επικαλέστηκε δηλώσεις του πρωθυπουργού που από τον Δεκέμβριο του 2009 δήλωνε ότι στις Βρυξέλλες ότι «έχω επαφές και με τον Στρος Καν» αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου που ενημέρωνε τον Ιανουάριο του 2010 για τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ για θέματα φορολογικά και δημοσιονομικά.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γ.Πεταλωτής χαρακτήρισε ως «συστηματική παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας» τον τρόπο, με τον οποίο η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να επικρίνουν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Οι μάσκες έπεσαν λέει η Αντιπολίτευση

Οι δηλώσεις Πεταλωτή δεν έκαμψαν βέβαια τις οργισμένες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ μίλησε για «πολιτικό κόλαφο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψέματα και εξαπάτηση του ελληνικού λαού.

«Την ώρα, λοιπόν, που ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι 'λεφτά υπάρχουν' και ότι 'δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ', μυστικά και υπόγεια, σχεδίαζαν το ακριβώς αντίθετο, εξαπατώντας το λαό. Το ζήτημα, πλέον, δεν είναι η χαμένη αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι τι κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη; Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει. Και η κυβέρνηση να απαντήσει χωρίς υπεκφυγές» είπε ο κ. Μιχελάκης.

Το ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Δεν περιμέναμε τις δηλώσεις του Στρος Καν για να μάθουμε πόσο μεγάλα ψέματα έλεγαν και λένε στο λαό το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Το ΚΚΕ προειδοποιούσε το λαό πριν τις εκλογές για τη θύελλα που θα εξαπέλυαν εναντίον του».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι «η αναγκαστική καταφυγή στην τρόικα ήταν προϊόν της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της ΝΔ και της πολιτικής δολιότητας της κυβέρνησης που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2009».

«Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, απέκρυπτε τα σχέδιά του, ενώ έκανε τα πάντα για να βρεθούμε στην αγκαλιά του ΔΝΤ, ας υπάρξει ειλικρινής για έστω μια φορά, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του» σχολίασε ο Συνασπισμός.

«Το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εκείνες τις ώρες που ο πρωθυπουργός και ο υπ. Οικονομικών μιλούσαν για γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι, ενώ προωθούσαν την προσφυγή στο ΔΝΤ, οι ξένοι δανειστές μας κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες και πέτυχαν να ξεφορτώσουν από πάνω τους ελληνικά ομόλογα» δήλωσε το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης.

«Μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προτίμησε αντί για τις δύσκολες αποφάσεις, τις 'υπόγειες' συνεννοήσεις με τον κ. Στρος Καν. Το έκανε προκειμένου να αναιρέσει το 'λεφτά υπάρχουν', αλλά και όλα όσα έλεγε και έπραττε το κόμμα του τα τελευταία 30 χρόνια» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε από διαρροές του κ. Στρος Καν τι πραγματικά έχει συμβεί και πότε» τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Μαίνεται ο πόλεμος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχε και δεύτερο γύρο.

Η απογευματινή δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Γ.Μιχελάκη εστίαζε στο γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής απέδωσε σε προσωπικές σκοπιμότητες του Στρος Καν τις δηλώσεις αυτές και την συγκεκριμένη περιγραφή της κατάστασης, θέση που επανέλαβε και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχ.Χρυσοχοΐδης.

Η τοποθέτηση του κ. Πεταλωτή είχε ως εξής: «Δεν χρειαζόταν να ανακαλυφθεί χθες ότι είχαμε συζητήσεις με το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός διερευνούσε όπως όφειλε λόγω εθνικού καθήκοντος, που είχε αναλάβει, όλες εκείνες τις πιθανές λύσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε από κάπου να δανειστούμε. Όπως έγινε η μετάφραση έχει και ελλείψεις. Δεν αναφέρομαι σε αυτές. Ο κ. Στρος Καν για τους δικούς του λόγους βγαίνει και παραθέτει την κατάσταση έτσι όπως υποτίθεται ότι έγινε».

Πατώντας στην τελευταία πρότασή του ο κ. Μιχελάκης της ΝΔ σχολίασε: «Ο κ. Πεταλωτής, αφού ομολόγησε, τον περασμένο Φεβρουάριο, τις μυστικές επαφές με τον Στρος Καν, λέγοντας ότι 'ο Γ.Παπανδρέου έπραξε το αυτονόητο πατριωτικό καθήκον του να συνομιλεί με όλους και να αξιολογεί τις προτάσεις τους', σήμερα προσπαθεί να αναιρέσει όσα έλεγε και κατηγορεί τον επικεφαλής του ΔΝΤ ότι 'για δικούς του λόγους παραθέτει την κατάσταση έτσι όπως υποτίθεται ότι έγινε'.

»Δυστυχώς για τον ίδιο και τον Αρχηγό του, τα γεγονότα δεν τους βοηθούν, ούτε στην τελευταία πιρουέτα».

» Την ίδια ώρα που συζητούσαν υπόγεια -όπως λέει ο Στρος Καν- εξαπατούσαν το λαό διαβεβαιώνοντας για τα ακριβώς αντίθετα. Το Δεκέμβριο του 2009, ο Γ.Παπανδρέου βεβαίωνε ότι 'τα σενάρια προσφυγής μας στο Δ.Ν.Τ. δεν υπάρχουν', ενώ τον Ιανουάριο του 2010 δήλωνε κατηγορηματικά ότι 'δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο Δ.Ν.Τ.'» συμπλήρωσε ο κ. Μιχελάκης επικαλούμενες άλλες δηλώσεις του πρωθυπουργού στο ίδιο διάστημα με αυτές που ανέφερε ο Γ.Πεταλωτής.

«Όσο, λοιπόν, κι αν προσπαθούν να αμφισβητήσουν το συνομιλητή τους, το σκηνικό παραμένει ίδιο και τα ερωτήματα που υποβάλαμε παραμένουν αναπάντητα: Γιατί, αφού -όπως λένε- πάλευαν, για να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία, εξακολουθούσαν να λένε ότι “λεφτά υπάρχουν”; Γιατί τον Ιανουάριο του 2010, στην έκδοση του ομολογιακού δανείου όταν προσφέρθηκαν 25 δισ. ευρώ, όσα περίπου θα έδινε και το Δ.Ν.Τ., δεν τα πήραν;»

» Γιατί φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009; Γιατί απαξίωναν την ελληνική οικονομία με δηλώσεις για “Τιτανικό” και επικείμενη “χρεοκοπία”; Γιατί, ενώ προεκλογικά απέκλειαν προσφυγή στο Δ.Ν.Τ., μετεκλογικά -και μάλιστα από την πρώτη στιγμή- όπως αποκάλυψε ο κ. Σαχινίδης- αποφάσισαν ότι αυτή ήταν “η πρώτη και μόνη επιλογή τους”; Τι, επιτέλους, κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη; Αυτό είναι πλέον το ερώτημα. Και το ερώτημα αυτό δεν απαντάται με βολές εναντίον του Στρος Καν» τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Μέσω του Τομέα Τύπου και ΜΜΕ και του φυλλαδίου «Βασικός Σχολιασμός Θεμάτων Επικαιρότητας», το οποίο εκδίδει σε καθημερινή βάση, ήρθε η νέα σφοδρή επίθεση του ΠΑΣΟΚ κατά της ΝΔ, ενώ από τα πυρά δεν γλίτωσε ούτε ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος.

Το μήνυμα απευθύνεται προς «Συγγρού και τους Λαζόπουλούς της» και σ΄αυτό τονίζεται: «Εμείς κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον και σώσαμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Εσείς τι κάνατε»;

Και συνεχίζει: «Τον πατριωτισμό του Κινήματός μας, δεν θα τον αμφισβητήσει κανείς, πόσο μάλλον αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μετά λιποτάκτησαν και αυτοί που έγλυφαν τους "καταλληλότερους" επί 6 χρόνια, ενώ κατέστρεφαν τη χώρα».

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, και το ΠΑΣΟΚ έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους, χτύπησαν κάθε πόρτα για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία», στην οποία «είχε οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση Καραμανλή» και τονίζεται ότι «την αποφύγαμε».

Τονίζεται επίσης ότι «ο αγώνας που δώσαμε ήταν ακριβώς για να μη βρεθούμε μόνο με το ΔΝΤ, αλλά για να στηθεί Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. Και αυτό καταφέραμε».

Στο ίδιο δελτίο παρατίθενται και αποσπάσματα δημοσίων δηλώσεων του κ. Παπανδρέου, ο οποίος από τον Δεκέμβριο του 2009 είχε πει ότι είχε επαφές με τον Ντομινίκ Στρος Καν, οι οποίες εμφανίζονται σήμερα ως αποκαλύψεις.

Ειδικότερα παρατίθενται οι ακόλουθες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου:

α) Στις 11/12/2009, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες: «Εγώ έχω επαφές και με τον Στρος Καν, αλλά επαφές για να συζητήσω τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, για να αξιοποιήσουμε τη δική τους τεχνογνωσία».

β) Στις 11/2/2010, πάλι σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες: «Πρώτα απ' όλα, να ξέρετε ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη από καιρό ζητήσει τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε θέματα τεχνικής φύσης και, βεβαίως, έχει συνδράμει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς αυτή την κατεύθυνση.»

» Σε παρόμοιες κρίσεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτός Ευρωζώνης έχει δείξει την τεχνογνωσία του, την οποία και έχουμε ζητήσει για να μας συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.»

» Δεν έχει αυτή την τεχνογνωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση σε παρόμοιες κρίσεις. Είναι σημαντική λοιπόν αυτή η τεχνογνωσία, όπως το να βοηθήσει π.χ. στις διοικητικές αλλαγές, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία πιο διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία και εφαρμογή του προϋπολογισμού μας. Παίρνω απλώς ένα παράδειγμα. Με αυτή τη λογική βεβαίως, εμείς θα είμαστε πρόθυμοι και θα είναι και χρήσιμη αυτή η συνεργασία μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

γ) Και επίσης πάλι από τη συνέντευξη του στις 11/2/2010 στις Βρυξέλλες: «Πρώτα απ' όλα, όχι προ μηνός, αλλά προ διμήνου και εγώ ζήτησα προσωπικά από τον Ντομινίκ Στρος Καν την αρωγή του σε τεχνική βοήθεια. Άρα, λοιπόν, είναι η Ελλάδα η οποία έχει ζητήσει αυτή την τεχνική υποστήριξη. Δεν ζητήσαμε την οικονομική στήριξη, δηλαδή την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ».

Αποτέλεσμα των επαφών του κ. Παπανδρέου ήταν η επίσκεψη στην Αθήνα κλιμακίου του ΔΝΤ στις 13 Ιανουαρίου του 2010, που συναντήθηκε με τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί, τότε, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση: «Έγινε μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ζήτησε τη συνδρομή του ΔΝΤ σε τεχνικά θέματα. Ειδικότερα, συζητήθηκε η δυνατότητα παροχής βοήθειας του ΔΝΤ σε θέματα φορολογικής πολιτικής, φορολογικής διοίκησης, όπως και σε συστήματα κατάρτισης προϋπολογισμού, συστήματα ελέγχου και αξιολόγησης δημοσίων δαπανών».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: