Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

“Γκάζια” για ασφαλιστικό, έσοδα και κρατική σπατάλη

Θα την δώσουν την 5η δόση, αλλά…


http://img.protothema.gr/3598D1AB4F5E784480A6F0EAB2986959.jpg
Να μπει πιο βαθιά το μαχαίρι στο δημόσιο και πιο δραστικά μέτρα αύξησης των εσόδων συστήνει στην κυβέρνηση η Τρόικα.

Παρά τα ενθαρρυντικά σχόλια για την πρόοδο σε επιμέρους θέματα και τις δηλώσεις «καλών προθέσεων» της κυβέρνησης, στην πρώτη «εφ’όλης της ύλης» σύσκεψη που είχαν την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης του Μνημονίου, οι απεσταλμένοι των δανειστών της χώρας εξέφρασαν και αρκετές επιφυλάξεις για την επάρκεια των εξαγγελιών, για τις δράσεις και τα μέτρα που εντάσσονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Οι ελεγκτές, αν και άκουσαν αυτά που ήθελαν σχετικά με τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, φάνηκε να εστιάζουν στην ανάγκη για ταχύτερη απόδοση των εισπρακτικών μέτρων, τονίζοντας πως όσο αυτά καθυστερούν, τόσο επιτακτικότερο γίνεται να ληφθούν μέτρα άμεσης απόδοσης ή, εναλλακτικά, πιο δραστικές περικοπές δαπανών στο δημόσιο.

Στη συνάντηση, που έγινε σε καλό κλίμα πάντως, οι ελεγκτές προϊδέασαν το οικονομικό επιτελείο πως πρέπει από τώρα να εξετάζει πρόσθετα ή εναλλακτικά μέτρα, για το «μεγάλο παζάρι» που επίκειται την επόμενη εβδομάδας με τους επικεφαλής των διαπραγματευτών, οι οποίοι καταφτάνουν στην Αθήνα για να συνδιαμορφώσουν το ελληνικό Πρόγραμμα προσαρμογής.

Ένα χρόνο μετά την σύναψη του δανείου των 110 δισ. και την υπογραφή του Μνημονίου, οι ξένοι τεχνοκράτες διέκριναν καθυστερήσεις και αστοχίες όχι μόνο έναντι των στόχων που τέθηκαν στον έλεγχο του Φεβρουαρίου, αλλά ακόμα και των αρχικών από πέρυσι.

Και κυρίως:

- στην πορεία είσπραξης των δημοσίων εσόδων του 2011, τα οποία υπολείπονται σχεδόν 10% των υπεσχημένων στόχων.

- στην εξέταση του ασφαλιστικού συστήματος, όπου τα οικονομικά στοιχεία των ασφαλιστικών Ταμείων που ζητήθηκαν, κρίθηκαν ασαφή και αντιφατικά.

- στα μέτρα ελέγχου της κρατικής σπατάλης, κυρίως στα οικονομικά των φορέων γενικής κυβέρνησης και στις περικοπές χρηματοδότησης του ευρύτερου δημοσίου τομέα ( με συγχωνεύσεις ή καταργήσεις φορέων κλπ).

Αν και απέφυγαν να ανοίξουν από τώρα τα χαρτιά τους, επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν και να επεξεργαστούν τις απαντήσεις και τα πρόσθετα στοιχεία που θα τους παρουσιάσουν τα συναρμόδια υπουργεία τις προσεχείς ημέρες, για τα θέματα που θα αποτελέσουν την βασική ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν διαφαίνεται να κινδυνεύει η χορήγηση της επόμενης δόσης των δανείων των 110 δισ., ούτε και να υπάρχει φόβος για επανάληψη κάποιας δημόσιας παρέμβασης εκ μέρους των εκπροσώπων στα ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο με τις υποδείξεις των ξένων απεσταλμένων για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: