Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Παράθυρο για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από Δρούτσα

«Μόδα» η συζήτηση για την ΑΟΖ

http://img.protothema.gr/C0A0347A08C6924EDDB910C0F72E8DEE.jpg
Παράθυρο για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων άφησε ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Ο κ. Δρούτσας συνέδεσε την αύξηση του εύρους της ελληνικής χωρικής θάλασσας με την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας που ανήκει σε κάθε μία από τις δύο χώρες στο Αιγαίο.

«Προϋπόθεση για μας είναι να κάνουμε χρήση του δικαιώματός μας για επέκταση των χωρικών υδάτων», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών χωρίς όμως να διευκρινίσει αν η αύξηση της ελληνικής χωρικής θάλασσας θα προχωρήσει μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια σε όλο το Αιγαίο και χωρίς επιλεκτικές διαφοροποιήσεις (δηλαδή αλλού έξι, 8, 9, ή 12 μίλια).

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε και στις διερευνητικές επαφές μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που συνεχίζονται για δέκατο χρόνο, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει συζητήσει την ουσία των διαπραγματεύσεων με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχίζονται επ’ αόριστον και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η διαδικασία να εκφυλιστεί και να χάσει την αξιοπιστία της.

Όταν όμως κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η κοινή γνώμη δεν ενημερώνεται για όσα συζητούνται στις διερευνητικές επικαλέστηκε την συμφωνία εμπιστευτικότητας επιχειρηματολογώντας ότι «αν βγεις σ’ένα δημόσιο διάλογο θα προσπαθήσουν κάποιοι να διαστρεβλώσουν, να δημιουργήσουν ένα κλίμα που δεν οδηγεί πουθενά».

«Θέλουμε ένα αποτέλεσμα που να καλύπτει πλήρως τις ελληνικές θέσεις και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα κινηθεί σε μια κατεύθυνση που να διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις», επισήμανε ο κ. Δρούτσας απαντώντας σε ερώτημα τι αναμένει η Αθήνα από τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας.

«Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχε φτάσει στο ναδίρ της» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών στην συνομιλία του με δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν θέσει το ερώτημα αν η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει το διπλωματικό κεφάλαιο και την ισχύ να διαπραγματεύεται με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίας.

«Δεν υπάρχει πρόθεση για υποχώρηση στα εθνικά μας θέματα» διαβεβαίωσε και αποκάλυψε ότι το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μελετούν τρόπους με τους οποίους να αποφεύγονται «τα ευτράπελα με τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που μπορεί να προκαλέσουν ένα ατύχημα» με γνώμονα την απόλυτη κατοχύρωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Μόδα» η συζήτηση για την ΑΟΖ

Το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) δεν συζητείται στις διερευνητικές παραδέχθηκε για πρώτη φορά ο κ. Δρούτσας. «Ούτε υποτιμώ, ούτε υποβαθμίζω την έννοια της ΑΟΖ» υπογράμμισε ο υπουργός των Εξωτερικών και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ουσία, διότι αν ήταν κάτι ουσιαστικό η κυβέρνηση πρώτη θα είχε ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ. «Η έννοια της ΑΟΖ δεν έχει σχέση με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, το εύρος της δεν ξεπερνά τα ακρότατα όρια της υφαλοκρηπίδας, άρα δεν παίρνουμε τίποτα παραπάνω με το να οριοθετήσουμε ΑΟΖ», διακήρυξε ο κ. Δρούτσας.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η συζήτηση για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης έχει γίνει… μόδα, από κάποιους οι οποίοι βλάπτουν την Ελλάδα με όσα λένε δημοσίως. «Δεν είναι ουσία, είναι μόνο πολιτικό το θέμα γα να ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Δρούτσας αποδίδοντας πολιτική σκοπιμότητα στην αντιπολίτευση και διέκρινε ακόμη μια κατηγορία επικρίσεων από εκείνους που δεν ενδιαφέρονται να δουν τα ελληνοτουρκικά να προχωράνε και επειδή διαισθάνονται ότι η κυβέρνηση έχει την τόλμη να προχωρήσει κάνουν κριτική.

«Αναρωτήθηκε κανείς γιατί η ΝΔ δεν προχώρησε επί πεντέμιση χρόνια στην ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ;», σχολίασε ο υπουργός των Εξωτερικών και διαβεβαίωσε ότι παρά το γεγονός πως η Ελλάδα δεν έχει κηρύξει ΑΟΖ εξακολουθεί να έχει ipso jure όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα στο έδαφος και στο υπέδαφος της υφαλοκρηπίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: