Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Τι απέγιναν τα λεφτά του Ειδικού Ταμείου για τις πυρόπληκτες περιοχές απαντά ο ΥΠΟΙΚ

Τελεί υπό εκκαθάριση

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Για τη χρηματοδότηση έργων που έχουν ήδη εγκριθεί και ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και για την ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών θα χρησιμοποιηθούν οι αδιάθετοι πόροι του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών που είχε ιδρυθεί το 2007 και από 1/1/2011 καταργήθηκε.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή και γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τον κ. Λυκουρέντζο ότι το τελευταίο ΔΣ του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των συναρμόδιων υπουργείων και των Περιφερειών, ενέκρινε νέες χρηματοδοτήσεις για νέα έργα στις πληγείσες περιοχές.

Το συνολικό ύψος των κονδυλίων που διέθεσε το τελευταίο ΔΣ από το διορισμό του μέχρι 31.12.2010 ανέρχεται σε 20.668.151 ευρώ.

Την 1η.1.2011 με το Ν. 3895/10 το Ταμείο καταργήθηκε και σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νόμου έχει αρχίσει η διαδικασία για την εκκαθάρισή του, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι «το ταμειακό υπόλοιπο που θα προκύψει μετά την εκκαθάριση του Ταμείου θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των έργων που έχουν ήδη εγκριθεί και ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, οι αδιάθετοι πόροι του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση των δράσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου το οποίο προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών, με την επιφύλαξη για τους πόρους που αναφέρονται σε δωρεές ειδικού σκοπού, δηλώνει επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών.

Το έγγραφο του κ. Παπακωνσταντίνου διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση του κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου με την οποία έσπευδε να υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ μετά την πύρινη συμφορά η οποία έπληξε τη χώρα τον Αύγουστο του 2007 ίδρυσε το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του οποίου πρόεδρος ορίστηκε ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης».

Ο κ. Λυκουρέντζος είχε επικαλεστεί τον απολογισμό που είχε κάνει ο κ. Μολυβιάτης κατά την παραίτησή του από τον οποίο προέκυπτε ότι:

  • συνεισέφεραν 93.000 δωρητές για την υποστήριξη των πυρόπληκτων πολιτών και των πυρόπληκτων περιοχών
  • 1.158 σπίτια ανοικοδομήθηκαν ή επισκευάζονται εντελώς δωρεάν,
  • 802 αγροτικά κτίσματα ανοικοδομήθηκαν ή επισκευάζονται,
  • στο ταμείο εισέρρευσαν 198.018.545 ευρώ και από τόκους 10.295.882 ευρώ,
  • μέχρι 8.10.2009 το ταμείο, για την εκπλήρωση των σκοπών του, δαπάνησε 76.622.018 ευρώ και το υπόλοιπο του λογαριασμού στην ίδια ημερομηνία ήταν 131.692.410 ευρώ.
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ είχε απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών ποιος φορέας και με ποιον τρόπο θα διαχειριστεί το υπόλοιπο του ταμείου.

Είχε καλέσει, επίσης, τον κ. Παπακωνσταντίνου να απαντήσει πώς είναι δυνατόν δωρεές οι οποίες προσεφέρθησαν για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών στις πυρόπληκτες περιοχές να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση άλλων στόχων.

Για την κατανομή κονδυλίων του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών είχε ζητήσει ενημέρωση και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης.

Στην απάντησή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημερώνει το βουλευτή ότι η χρηματοδότηση συνολικού ύψους 97.290.169 ευρώ για τα έργα αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές κατανέμεται ως εξής:

  • Δωρεάν κρατική αρωγή για αποκατάσταση πυρόπληκτων κτιρίων - κατοικιών (μέσω προγράμματος δημοσίων επενδύσεων) ύψους 71.275.000 ευρώ
  • Αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, οδοποιία, ύδρευση κ.λπ., χρηματοδοτούμενα μέσω προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ύψους 5.510.967 ευρώ για τη Δυτική Ελλάδα, 7.461.000 για την Πελοπόννησο, 398.214 ευρώ για τη Στερεά Ελλάδα
  • Έργα χρηματοδοτούμενα απευθείας από το Ειδικό Ταμείο ύψους 12.644.988 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: