Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Φόβοι ακόμα και για τις θυρίδες μετά τις δηλώσεις Βαλαβάνη Πληρώνονται φόροι και μισθοί υπό το φόβο του «κουρέματος καταθέσεων»


Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις υπό το φόβο ενός κουρέματος στις καταθέσεις έσπευσαν να πληρώσουν τον ΦΠΑ του Ιουνίου και μάλιστα εφάπαξ, ενώ πολλές ήταν και αυτές που πλήρωσαν σε μια δόση το φόρο εισοδήματος.
lefta
Όπως αναφέρουν μεγάλα λογιστικά γραφεία, οι επιχειρηματίες προτίμησαν να πληρώσουν τους φόρους τους στο ελληνικό δημόσιο και να «ελαφρύνουν» με τον τρόπο αυτό τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση. Ταυτόχρονα οι μεγάλες επιχειρήσεις ξόφλησαν μισθούς και ακόμα και έξι μηνών μπροστά, καθώς και τους προμηθευτές τους.
Δεκαπέντε μέρες πριν τη λήξη της παράτασης υποβολής των δηλώσεων για τις επιχειρήσεις, οι περισσότερες και κυρίως οι μεγαλύτερες μέσω e-banking πλήρωσαν το σχετικό φόρο που τους αναλογεί. Από την πλευρά τους τα φυσικά πρόσωπα έχουν αρχίσει την υποβολή των δηλώσεων δεδομένου ότι αυτές λήγουν τις 27 Ιουλίου. Μέχρι χθες είχαν κατατεθεί στο ηλεκτρονικό  σύστημα 2,6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις και απομένουν 3,4 εκατ. δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δηλαδή πρέπει να υποβάλλονται περίπου 160.000 δηλώσεις ημερησίως κάτι που φαίνεται  εφικτό Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις και τα φυσικά μπορούν να πληρώνουν τους φόρους τους στις εφορίες εφόσον το ποσό δεν ξεπερνά τα 500.000 ευρώ.
Στο μεταξύ μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών κ. Νάντιας Βαλαβάνη για τις θυρίδες. Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Συνοδεία υπαλλήλου της τράπεζας, ο καθένας μπορεί να πάρει από τη θυρίδα του στην τράπεζα ό,τι θέλει εκτός από μετρητά». Βέβαια, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή νέα διάταξη νόμου που θα άρει τη μυστικότητα των θυρίδων και θα επιτρέπει παράλληλα την παρουσία δικαστικού υπαλλήλου κατά το άνοιγμα των θυρίδων. Επίσης θα πρέπει να ορίζει το τι θα μπορεί να παίρνει κάποιος από τη θυρίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: