Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ...


Τον Ιούνιο θα ληφθούν τελικά οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης καθώς οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών συμφώνησαν σε τρίμηνη αναβολή. Αυτή ήταν η σημαντικότερη εξέλιξη της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής η οποία συνεχίζεται και σήμερα...
με τους ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν τα συμπεράσματά τους για τη οικονομική κρίση αλλά και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Στη συζήτηση κυριάρχησε η κρίση στην Πορτογαλία, στη σκιά της παραίτησης του πορτογάλου πρωθυπουργού Σόκρατες και της υποβάθμισης κατά δύο βαθμίδες της χώρας από την Fitch. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για ένα ποσό 75 δισ.ευρώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκού δανεισμού στην Πορτογαλία, που διέρχεται πολιτική κρίση, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε καθησυχαστικός για την τωρινή κατάσταση της Ισπανίας.

«Αν ζητήσει η Πορτογαλία ευρωπαϊκή υποστήριξη, το εν λόγω ποσό μου φαίνεται το κατάλληλο», τόνισε ο αξιωματούχος, που μίλησε στο γαλλικό δορυφορικό κανάλι France 24. Ο ίδιος επισήμανε ότι η Λισαβόνα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε ευρωπαϊκό δανεισμό.

«Φυσικά είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε αλλά αυτό προϋποθέτει να το ζητήσει η Πορτογαλία», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας να συνεχίσουν τις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο είχε καταρτίσει ο παραιτηθείς πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: