Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Θα αυξηθούν λουκέτα και ανεργία

Ο απολογισμός της ύφεσης, η οποία πλήττει τα τελευταία χρόνια την οικοδομή και γενικότερα την κτηματαγορά, είναι δραματικός, σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΜΚΟΕΕ), Δημήτρης Καψιμάλης.

Ο κ. Καψιμάλης μίλησε για σπίτια χωρίς… ενοίκους, για χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς δουλειά και για επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και ισχυρίστηκε πως η αγορά διανύει τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 40 χρόνων. Υποστήριξε ακόμη ότι η χαριστική βολή δίνεται από τη ρύθμιση για μη ένταξη στην περαίωση, όσων επιχειρήσεων έχουν περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, καθώς και από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον της αγοράς ακινήτων, ο κ. Καψιμάλης ανέφερε ότι - από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα - τουλάχιστον 100.000 οικοδόμοι (σε σύνολο 400.000), έχουν μείνει άνεργοι, ενώ άλλο ένα εκατομμύριο εργαζομένων, που απασχολούνται σε 160 επαγγέλματα συναφή με τον κλάδο της οικοδομής, «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα», επειδή «κανείς δε γνωρίζει το τι μέλλει γενέσθαι».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΜΚΟΕΕ, από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα, έχουν βάλει λουκέτο περί τις 950 οικοδομικές επιχειρήσεις, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτές θα ξεπεράσουν τις χίλιες. 'Αλλωστε, όπως είπε, οι αγοροπωλησίες είναι μηδενικές και το ενδιαφέρον ανύπαρκτο. Επισημαίνεται ότι τα αδιάθετα σπίτια, σε πανελλαδική βάση, υπολογίζονται γύρω στις 150.000.

Στο πλαίσιο αυτό, σε σύσκεψη, που θα γίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη, παράγοντες του κλάδου θα βρεθούν σε «στρογγυλό» τραπέζι και, καταθέτοντας τις προτάσεις τους, θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για την επιβίωση των εμπλεκομένων στην αγορά. Όπως είπε χαρακτηριστικά και ο κ. Καψιμάλης: «Το κέρδος δεν υπάρχει, τουλάχιστον ας σώσουμε ό,τι μπορούμε».




Δεν υπάρχουν σχόλια: