Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκάθαρο μήνυμα Σόιμπλε προς Ρέσλερ μετά τα περί πτώχευσης της Ελλάδας

Σε κρίση ο κυβερνητικός συνασπισμός

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βερολίνο, Γερμανία
Ανεβαίνουν οι τόνοι στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στηλιτεύει τον συνάδελφό του υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, που προκάλεσε πανικό στις αγορές, κάνοντας λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Καγκελαρίας, ο υπουργός Οικονομικών είναι αρμόδιος για θέματα που αφορούν το ευρώ» ξεκαθαρίζει ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Στη δημοκρατία προέχει η ελευθερία της έκφρασης. Όμως στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρμόδιος για την οικονομική πολιτική είναι ο υπουργός Οικονομικών» προσθέτει, απευθυνόμενος στον Φιλελεύθερο υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα, με άρθρο του στο γερμανικό Τύπο, υποστήριξε ότι η ελεγχόμενη πτώχευση μπορεί να είναι μια λύση για την Ελλάδα.

Τονίζει επίσης ότι δεν μπορεί να φανταστεί το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) να συγκυβερνά με ένα ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα.

Οι δηλώσεις του Ρέσλερ έριξαν λάδι στη φωτιά των ευρωπαϊκών αγορών και χρειάστηκε η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ για να αποκλιμακωθεί η κρίση.

«Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μία μη ελεγχόμενη χρεoκοπία της Ελλάδας. Αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα» είπε η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB.

«Προσφέρουμε μεγάλη υπηρεσία στην Ελλάδα, εάν σπεκουλάρουμε το λιγότερο δυνατόν, αλλά ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της» προσέθεσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: