Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Σε δραματική κατάσταση η χώρα – Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις


newpost.gr
Σε δραματική κατάσταση η χώρα – Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
Δραματικές πολιτικές εξελίξεις φέρνει η διακοπή του προγραμματισμένου ταξιδιού του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Νέα Υόρκη και η εσπευσμένη επιστροφή του στην Αθήνα, η οποία αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Πολιτικοί παράγοντες δεν αποκλείουν πλέον ούτε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ετέθησαν δραματικά διλλήματα στο Eurogroup που έγινε στο Βρόκλαβ της Πολωνίας. Συγκεκριμένα οι εταίροι αμφισβήτησαν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εισπράξει την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, υποδεικνύοντας στον κ. Βενιζέλο ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει δηλώσει δημόσια ότι θα την εμποδίσει, ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση είναι εναντίον και ότι το ΚΚΕ καλεί ήδη τους πολίτες να μην την πληρώσουν.

Επίσης αμφισβήτησαν ευθέως την εργασιακή εφεδρεία, επισημαίνοντας ότι το μέτρο δεν λαμβάνεται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Οι εταίροι προειδοποίησαν τον κ. Βενιζέλο ότι για να εκταμιευθεί η δόση, η εισφορά στα ακίνητα θα πρέπει να εισπραχθεί ως το τελευταίο ευρώ και ζήτησαν άμεσα μέτρα επιπλέον περικοπής δαπανών, ύψους ως και 2 δις ευρώ ώστε να υπάρχει ασφάλεια ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Κατόπιν όλων αυτών είναι σαφές ότι η δόση είναι στον αέρα και γι’ αυτό ο κ. Παπανδρέου επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα. Έτσι εξηγείται επίσης γιατί ο κ. Βενιζέλος προχώρησε σήμερα σε δραματική προειδοποίηση ότι η δόση θα πρέπει να εισπραχθεί πάση θυσία, αλλά έσπευσε να ενημερώσει και τον κ. Σαμαρά.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε απολύσεις στο δημόσιο και ταυτόχρονα να εξουδετερώσει τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αλλιώς το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Για την ήδη κλονισμένη κυβέρνηση αυτό αποτελεί το απόλυτο αδιέξοδο. Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα για να πάρει δραματικές αποφάσεις, οι οποίες πιθανότατα να οδηγήσουν και σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: