Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η ρευστότητα στην Ευρώπη ματαίωσε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Δεν θα μεταβεί τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπου επρόκειτο να έχει σειρά επαφών με ξένους ηγέτες με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο κ. Παπανδρέου είχε αναχωρήσει την Παρασκευή για το Λονδίνο, ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη.

Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται: «Επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη επισκεψή του στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των κρίσιμων συνεδριάσεων του Eurogroup και Ecofin.

Κρίθηκε απαραίτητο να επιστρέψει στην Ελλάδα, καθότι η κατάσταση στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Γερμανία είναι εξαιρετικά ρευστή.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν επίσης ότι θα επιδιωχθεί συνεννόηση και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Ήδη, ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Ενδεικτική της ρευστότητας της κατάστασης είναι και η νέα ανακοίνωση του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σχολιάζοντας την αναβολή του ταξιδιού του πρωθυπουργού ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης τόνισε: «Όπως πάντα, έτσι και στο θέμα που απασχολεί σήμερα τον κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός έχει 'χρονοκαθυστέρηση'. Ακόμα και το προηγούμενο Σάββατο τα πράγματα ήταν πιο βατά. Τώρα πια η μόνη λύση είναι οι εκλογές.»

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι η ακύρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στην κοινωνία και επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών.

«Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα κόμματα και να δώσει πειστικές απαντήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.»

Στον ΥΠΕΞ το βάρος των επαφών στη Ν.Υόρκη

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει επαφές με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής και άλλων περιοχών.

Επίσης, επρόκειτο να παραστεί στην καθιερωμένη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και στο γεύμα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, είχε προγραμματιστεί και συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των επαφών του κ. Παπανδρέου θα γίνουν από τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη.

Όσο για τη συνάντηση με την Κρ.Λαγκάρντ, την ερχόμενη Παρασκευή θα μεταβεί στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, για τη γενική συνέλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: