Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Άγριο κράξιμο στις ΗΠΑ για την Ευρώπη!

Έκπληξη για τις "μη αποφάσεις" του Eurogroup

http://img.protothema.gr/62FCCF36A0036A18C961956462F053CF.jpg

Με σκεπτικισμό, ενίοτε και με μεγάλη … έκπληξη (!) αντιμετώπισαν τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης το αποτέλεσμα της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, παρουσία μάλιστα του Αμερικανού ομολόγου τους Τίμοθι Γκάιτνερ.

Σκεπτικισμός και προβληματισμός για την – αδικαιολόγητη κατά την άποψη των Αμερικανών αρθρογράφων – άρνηση των Ευρωπαίων οικονομικών ταγών να λάβουν τις αποφάσεις εκείνες που θα διασφαλίσουν (;) την αποτελεσματική διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Κρίσης, που πλέον απειλεί ευθέως με μετάσταση στις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου και προκαλεί τρόμο στην αμερικανική πολιτική και οικονομική ηγεσία αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στην παγκόσμια – κι ακόμα εξαιρετικά εύθραυστη – οικονομία.

Η πιο «θετική» και αισιόδοξη αναφορά στα του Eurogroup ήρθε από το πρακτορείο Reuters που καταλήγει στο συμπέρασμα πως «οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ‘ούτε απέρριψαν, ούτε ενέκριναν’ την πρόταση του αμερικανού ομολόγου τους, Τίμοθι Γκάιτνερ, για την ενίσχυση των ποσών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF)».

"Clashing with U.S. Treasury Secretary"
Καθόλου δεν συμμερίζεται αυτή την οπτική το Bloomberg που ευθέως κάνει λόγο για «ρήξη» και «σύγκρουση» απόψεων μεταξύ Ευρωπαίων και Γκάιτνερ (Σ.Σ: ‘Clashing with U.S. Treasury Secretary’, η ακριβής ορολογία στο σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου) και αναφέρεται μάλιστα στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περί «διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αμερικανών φίλων και συνεργατών»!

Για την ακρίβεια, ο κύριος Γιούνκερ δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι δεν κατανοούν την στάση των ΗΠΑ και πάντως αποκλείουν, στην παρούσα φάση, την οιαδήποτε ενίσχυση του υπάρχοντος μηχανισμού σταθερότητας – όπως ζητούσε μετ΄ επιτάσεως η αμερικανική πλευρά – καθώς και την υιοθέτηση κάποιου νέου πακέτου στήριξης τραπεζών ή κρατών, όπως ζήτησε ακόμα και η ηγεσία του ΔΝΤ!

Το Bloomberg χαρακτηρίζει αυτή την μη απόφαση των Ευρωπαίων ως «άρνηση να δώσουν παράταση ζωής ή ελπίδα εξόδου από το τέλμα» στις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, με πρώτη φυσικά την Ελλάδα

Εξίσου έκπληκτοι με την εξέλιξη αυτή και οι αρθρογράφοι του Marketwatch που τονίζουν πως το σύνολο των αγορών περίμενε να δει «ένα είδος αμοιβαίας συνεργασίας, κατανόησης και προσέγγισης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης»!

Τώρα, καλούνται να κάνουν υπομονή έως τις 11 Οκτωβρίου απλώς για να ακούσουν εάν υπάρχει λύση για την Ελλάδα!!!

Προσπαθώντας πάντως να βρουν μια θετική πλευρά στα όσα συνέβησαν, οι αναλυτές που ερωτήθηκαν σχετικά από το Marketwatch τόνισαν πως «τουλάχιστον τώρα οι Ευρωπαίοι θα έχουν μπροστά τους έναν μήνα να βρουν μια λύση που θα τους οδηγήσει εκ του ασφαλούς πίσω στη σταθερότητα και στη νηνεμία» …

"Nέες καθυστερήσεις"
Η Wall Street Journal γράφει πως οι «προσπάθειες για τη διάσωση της Ευρωζώνης συναντούν νέα αντίσταση και νέες καθυστερήσεις».

Η εφημερίδα στέκεται στο γεγονός πως υπάρχουν ακόμα χώρες όπως η Φινλανδία που επιμένουν στην παροχή εγγυήσεων από έναν εταίρο τους που βρίσκεται στο κατώφλι του γκρεμού και άλλες (Αυστρία, Γερμανία) που αρνούνται να δουν το εύρος του προβλήματος και να ‘ανοίξουν τα ταμεία τους’ για να ενισχύσουν το «οπλοστάσιο» της Ευρώπης (το EFSF δηλαδή).

Σε τελική ανάλυση, εκείνο που μετράει ως προς το πώς αντιλαμβάνονται οι αγορές τις εξελίξεις είναι το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Economist που συντάχθηκε ΠΡΙΝ την ουσιαστικά άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup. Το δημοσίευμα με τίτλο «Πώς θσ σωθεί το ευρώ», τονίζει πως η κρίση έχει γίνει τόσο σοβαρή, που ακόμα και το να συζητούν οι πολιτικοί γι’ αυτήν «ενισχύει τον πανικό στις αγορές».

Συνεχίζει, δε, λέγοντας πως «οι επενδυτές έχουν καταλάβει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι απρόθυμοι να πράξουν αυτά που πρέπει» και καταλήγει στο συμπέρασμα πως « το ευρώ αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι αντιμέτωπα με την καταστροφή»!

"Ξεχωρίστε την ήρα από το στάρι"
Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει, οι αρθρογράφοι του Economist προτείνουν τον διαχωρισμό των κρατών που εξακολουθούν να είναι φερέγγυα από τα ήδη χρεοκοπημένα, την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών «για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να αντέξουν μία κρατική χρεοκοπία», την «μεταστροφή της μακροοικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης από τις δημοσιονομικές περικοπές στην ανάπτυξη».

Ζητούν, τέλος, την αλλαγή στις Συνθήκες της Ένωσης ώστε … να μην ξανασυμβεί ποτέ στο μέλλον μία τέτοια κρίση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: