Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Reuters:Το ΔΝΤ θέλει 20% μείωση του χρέους

To ΔΝΤ θέλει oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ τώρα (up front) και να δεσμευτούν σε περαιτέρω μείωση στο μέλλον, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Μια άμεση μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες, η οποία αντιστοιχεί σε 40 δισ. ευρώ, μπορεί να επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, σημείωσε η πηγή.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ διαφωνούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει, ανέφερε η πηγή, ότι αν δεν υπάρξει τώρα μια μείωση του χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί και δεν θα υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα, εκτροχιάζοντας άλλες μακροοικονομικές σταθερές του προγράμματος προσαρμογής.

Ωστόσο η Γερμανία έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε "συγχώρεση" στα δάνεια του επίσημου τομέα είναι παράνομη και η ΕΚΤ έχει τονίσει ότι το κούρεμα στο κεφάλαιο των δανείων αποτελεί κόκκινη γραμμή.

To κλειδί για την επίτευξη ενός συμβιβασμού είναι να μείνει ανέπαφο το κεφάλαιο των δανείων του επίσημου τομέα.

Το Eurorgoup εξετάζει την μείωση των επιτοκίων των δανείων του επίσημου τομέα και την επέκταση των ωριμάνσεων, χωρίς να πειραχθεί το κεφάλαιο.

Πηγή:euro2day.gr
 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: