Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

«Μπορούμε να αποφασίσουμε για τη δόση» «Απέχουμε ελάχιστα από τη λύση» λέει ο Όλι Ρεν προσερχόμενος στο Eurogroup


Ο Όλι Ρεν
Ο Όλι Ρεν   (Φωτογραφία:  Reuters )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ' αυτήν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.

Ο επίτροπος εκτίμησε ότι το Eurogroup σήμερα μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Πρέπει να υπάρξει σήμερα μια αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα. Πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να είναι για την Ελλάδα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ΔΝΤ και ΕΕ πρέπει να εργαστούν εντατικά πάνω σε αυτή τη βάση.

Την εκτίμηση ότι υπάρχει συμφωνία επί του 95% των πτυχών για το ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι απέχουμε ελάχιστα από την επίτευξη συμφωνίας και επέμεινε ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει σήμερα θετική έκβαση. «Αν ανοίξουμε τη συζήτηση στα σημεία που υπάρχει ήδη συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος να τεθούν και πάλι όλα από μηδενική βάση» διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Ξεκινάμε από μια βάση συναίνεσης, πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η υπευθυνότητα της ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει ό,τι της είχε ζητηθεί.

Είμαστε πολύ κοντά συμφωνία, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σταλεί σήμερα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.

Την εκτίμηση ότι «υπάρχει κατάλληλο έδαφος» για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Νούναν αναφέρθηκε στην κοινή θέση που υπάρχει πλέον μεταξύ των χωρών του ευρώ για λύση σήμερα, τονίζοντας πως δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους. Υποστήριξε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται μια δέσμη συνδυασμένων λύσεων για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ώστε το χρέος να καταστεί παράλληλα βιώσιμο.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου για το θέμα του νέου κουρέματος, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γερμανία απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία για τις διασώσεις.

Συμπλήρωσε ότι με το θέμα του κουρέματος διαφωνούν μια σειρά χωρών και όχι μόνο η Γερμανία.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα συζητήσουν το ενδεχόμενο κουρέματος στο Eurogroup.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: