Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών σε βαλκανικές πρωτεύουσες, πλην Σκοπίων

Επίσκεψη σε Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι, Πρίστινα

Ο υπουργός Εξωτερικών
Ο υπουργός Εξωτερικών (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Η διμερής συνεργασία, η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων και η προώθηση της Ατζέντας 2014 που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επισκέψεων εργασίας που θα πραγματοποιήσει από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης σε Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι και Πρίστινα. Η περιοδεία του κ. Λαμπρινίδη δεν θα περιλαμβάνει στάση στα Σκόπια.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, το πρόγραμμα των επισκέψεων δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής, ενώ ερωτηθείς εάν πρόκειται να υπάρξει και επίσκεψη στην ΠΓΔΜ απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι σχετικό στο πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι ότι θα επιθυμούσε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη, ο κ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δυο χωρών, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται αντίστοιχη συμπεριφορά και από την άλλη πλευρά.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πάντα διαθέσιμος να συναντήσει τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, το έχει κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χρειάζεται και μια αντίστοιχη συμπεριφορά από τη γείτονα» ανέφερε ο κ. Δελαβέκουρας.

Πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται από την πλευρά της ΠΓΔΜ παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και επέρριψε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία της γείτονος γι΄αυτή την κατάσταση.

Αναφερόμενος στο θέμα της τοποθέτησης αγαλμάτων (σ.σ.: του Μεγάλου Αλεξάνδρου) στην ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι ξεπερνά τα όρια και πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή δεν συμβάλλει ώστε να γίνει το βήμα για την επίτευξη αμοιβαίας λύσης στο θέμα της ονομασίας και να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δυο χωρών.

«Θετική» η επιστροφή περιουσιών μειονοτήτων

«Θετικό βήμα σε ένα μακρύ δρόμο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για επιστροφή των περιουσιών των μειονοτήτων και των ευαγών μειονοτικών ιδρυμάτων και παρατήρησε ότι πρέπει να αξιολογηθεί από τις εφαρμοστικές της διατάξεις και τα αποτελέσματα που θα φέρει.

Πρόκειται για μια διαδικασία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει αναλάβει να κάνει η τουρκική κυβέρνηση, τόσο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής, όσο και στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της έναντι των πολιτών της, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης.

Όπως παρατήρησε ο κ. Δελαβέκουρας, ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πει ότι «η Τουρκία ακολούθησε μια πολιτική άδικη διώξεων ενάντια στις μειονότητες».

«Πρέπει να συγκρατήσουμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, το οποίο όμως θα πρέπει να αξιολογηθεί και από τα αποτελέσματα που θα φέρει και από τον τρόπο εφαρμογής του προκειμένου να μπορέσουν οι ομογενείς, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και όλες οι μειονότητες στην Τουρκία να απολαύσουν των δικαιωμάτων τους και να έχουν ένα πλαίσιο προστασίας ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αντάξιο των ευρωπαϊκών δεδομένων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Vatan που θέλει τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου να θέτει θέμα αμοιβαιότητας όσον αφορά την επιστροφή ευαγών μειονοτικών ιδρυμάτων, εξειδικεύοντας το ενδιαφέρον του στην Ελλάδα, ο κ. Δελαβέκουρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αμοιβαιότητας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες της με τρίτες χώρες.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: