Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

'ΑΝΑΣΑ' ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟ S&P


Aπο kathimerini.gr

Την πρώτη θετική αντίδραση των διεθνών οίκων αξιολόγησης ύστερα από 14 μήνες απέσπασε χθες η Ελλάδα, καθώς η Standard & Poor's απέσυρε την «απειλή» για άμεση υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης, προειδοποιώντας ωστόσο ότι θα επανεξετάσει την ελληνική οικονομία και ενδεχομένως να την υποβαθμίσει στους επόμενους 18 - 24 μήνες...


Σημειώνεται ότι η S&P είχε ανοίξει τον χορό των υποβαθμίσεων τον Ιανουάριο του 2009 και ήταν αυτή που πριν από λίγες ημέρες είχε προειδοποιήσει για περαιτέρω μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μια δυσαρέσκεια που εκφράστηκε με την πρόταση κάποιων στελεχών της να δημιουργήσει η ΕΚΤ δικό της μηχανισμό αξιολογήσεων.

Η απόφαση της S&P δίνει ανάσα στο οικονομικό επιτελείο, διευκολύνει πιθανή νέα ομολογιακή έκδοση, σύντομα, και δημιουργεί προσδοκίες αποκλιμάκωσης των spreads. Η S&P σημειώνει πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι επαρκή για το 2010, αλλά απαιτούνται και άλλα για την επόμενη διετία, ενώ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος και εκτόξευση του χρέους στο 133% του ΑΕΠ έως το 2012.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: