Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ουγγαρίας

Επίσκεψη στην Ουγγαρία πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε μια χώρα με την οποία η Ελλάδα διατηρεί άριστες διμερείς σχέσεις, καθώς υπάρχει σύμπτωση απόψεων σε πολλά θέματα. Μεταξύ των δύο χωρών έχει αναπτυχεί το εμπόριο αλλά με το εμπορικό έλλειμμα εις βάρος της Ελλάδας, ενώ στην Ουγγαρία δραστηριοποιούνται 120 ελληνικές εταιρείες

Η Ελλάδα και η Ουγγαρία διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο τις διμερείς επαφές τους, ενώ συνεργάζονται σε αναπτυξιακά προγράμματα και σε προγράμματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν με την Ελλάδα να έχει ενισχύσει το 2008 με 500.000 ευρώ την δύναμη του ουγγρικού PRT (Provincial Reconstruction Team) στην επαρχία Baghlan.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ουγγρικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2007 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ουγγαρία ανήλθαν σε 73 εκατομμύρια ευρώ και οι εισαγωγές από αυτήν σε 565,6 εκατομμύρια ευρώ με το εμπορικό έλλειμμα εις βάρος της Ελλάδας να είναι της τάξης των 492,6 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 296,2 εκατομμυρίων ευρώ το 2006.

Θετικότερη εικόνα εμφανίστηκε για την Ελλάδα το 11μηνο του 2008 αφού το εις βάρος της εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 20,9% (από 445,9 εκατομμύρια ευρώ σε 353,1 εκατομμύρια ευρώ), όμως αυτό οφείλεται πρωτίστως στην πτώση των ουγγρικών εξαγωγών.

Οι ελληνικές εταιρείες (μικτές και αμιγείς) που δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία προσεγγίζουν τις 120 με την πλειονότητα τους να καλύπτει τον τομέα του τουρισμού (γραφεία ταξιδίων) και εμπορίου τροφίμων και κατά δεύτερο λόγο τον τομέα της βιομηχανίας, μεταφορών και παροχής υπηρεσιών.

Οι σημαντικότερες επενδύσεις του ελληνικού επενδεδυμένου κεφαλαίου που εκτιμάται γύρω στα 500 εκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ είναι οι Coca Cola 3E, Vivartia, Alumil, Yalco, Sarantis, Μαίλης και η θυγατρική της Intracom, FORNAX.

Τον Ιούνιο του 2007 κατά την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού στην Αθήνα αποφασίστηκε η σύσταση Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής για την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς των συνδυασμένων μεταφορών, εμπορίου και ενέργειας, ενώ στην διεθνή έκθεση Τουρισμού UTAZAS 2009 η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα.

Σημειώνεται επίσης ότι το 1997 ιδρύθηκε το Ελληνο-Ουγγρικό Εμπορικό, Βιομηχανικό και Τουριστικό Επιμελητήριο, ενώ στα τέλη της ίδιας εκείνης χρονιάς συνεστήθη το Ελληνο-Ουγγρικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Οι δύο χώρες επίσης συνεργάζονται στον τομέα του Πολιτισμού, και στον τομέα της μόρφωσης με υποτροφίες και μορφωτικές ανταλλαγές.

Επίσης στην Ουγγαρία υπάρχουν οι εξής έδρες ελληνικών σπουδών:

-Στην Βουδαπέστη στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand (έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας και Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας).

-Στην Βουδαπέστη στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Pazmany Peter (PPKE) λειτουργεί Ινστιτούτο Κλασικής Φιλολογίας και Μεσαιωνολογίας με αντικείμενο κλασικές σπουδές, αρχαία ελληνική γλώσσα, Γραμματεία και Ιστορία.

-Στο Ντέμπρετσεν στο εκεί πανεπιστήμιο λειτουργεί έδρα Κλασικής Φιλολογίας με αντικείμενο κλασικές σπουδές, αρχαία ελληνική γλώσσα, Γραμματεία και Ιστορία.

-Στο πανεπιστήμιο του Σέγκεντ λειτουργεί έδρα Κλασικής Φιλολογίας με αντικείμενο κλασικές σπουδές, αρχαία ελληνική γλώσσα, Γραμματεία και Ιστορία καθώς και Βυζαντινή Ιστορία και Γραμματεία.

Οι δεσμοί της Ελλάδας και της Ουγγαρίας ενισχύονται έτι περαιτέρω από την παρουσία της ελληνικής ομογένειας στην Ουγγαρία, καθώς στην χώρα εκτός των επιχειρηματιών και φοιτητών, διαμένουν μόνιμα 4.500-5.000 ομογενείς, πολιτικοί πρόσφυγες του Εμφυλίου πολέμου.

Η ελληνική κοινότητα έχει αναγνωρισθεί επισήμως ως μία από τις 13 συνολικά αναγνωρισμένες μειονότητες, ενώ η Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας αποτελεί το κορυφαίο συλλογικό όργανο της ελληνικής μειονότητας. Υπάρχουν συνολικά 35 αυτοδιοικήσεις στα δημοτικά διαμερίσματα της Βουδαπέστης, στο χωριό Μπελογιάννης και σε άλλες πόλεις.

Η έδρα της Πανουγγρικής Αυτοδιοίκησης στεγάζεται σε κεντρικό κτίριο της Βουδαπέστης που παραχώρησε το Ουγγρικό κράτος κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κ. Κωστή Στεφανόπουλου στην Βουδαπέστη τον Απρίλιο του 1998.

Επίσης εκτός των αυτοδιοικήσεων λειτουργούν ομογενειακές οργανώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι και εκκλησιαστική κοινότητα.

Η διεθνής οικονομική κρίση έπληξε την Ουγγαρία από το τέταρτο τρίμηνο του 2008, και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς εγκρίθηκε δάνειο ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ, 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ στους όρους του δανείου αναφερόταν ότι το ΔΝΤ θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού με την Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας να αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης των μεγάλων ουγγρικών τραπεζών.

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις Gyurcsany και Bajnai, από τον Μάιο 2010 προώθησαν τα εξής μέτρα:

-Πάγωμα των μισθών του δημοσίου για την επόμενη διετία. Προβλέπεται περικοπή του 13ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και τον αγροτικό τομέα, σταδιακή αύξηση από το 2012 της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 έτη στα 65, αναπροσαρμογή των συντάξεων και περικοπή του δώρου Χριστουγέννων.

-Μείωση κατά 10 ποσοστιαίων μονάδων των επιδομάτων ασθενείας και αναπηρίας έτσι ώστε να κυμαίνονται γύρω στο 60% του βασικού μισθού.

-Τα επιδόματα τέκνων δεν θα αυξηθούν για δύο έτη και το όριο ηλικίας για την λήψη τους μειώνεται από το 23ο έτος στο 20ο.

-Αύξηση από 1ης Ιουλίου 2009 του ΦΠΑ από 20% στο 25%, όπως και της φορολογίας στην βενζίνη, τσιγάρα και ποτά κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Στα είδη πρώτης ανάγκης, ψωμί, γαλακτοκομικά, θέρμανση ορίστηκε προνομιακός ΦΠΑ 18%.

-Αύξηση του ετήσιου φορολογικού εισοδήματος με την κατώτατη κλίμακα 18% από 1,9 εκατομμύρια φιορίνια (περίπου 6.700 ευρώ) σε 5 εκατομμύρια φιορίνια (περίπου 17.500 ευρώ) με παράλληλη αύξηση της φορολογικής κλίμακας για τα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια από 33% σε 35%.

-Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από 32% σε 27% με ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα υπολογισμού τα 140.000 φιορίνια (περίπου 500 ευρώ) που είναι το διπλάσιο των κατώτατων μηνιαίων αποδοχών.

-Αύξηση της εταιρικής φορολόγησης από 16% σε 19%, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την κατάργηση του Φόρου Αλληλεγγύης (4%), η καθαρή φορολογική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις θα είναι της τάξης του 1%,

-15% φορολογική ελάφρυνση των τρίτεκνων οικογενειών, ενώ προβλέπεται επιπλέον 15% ελάφρυνση για κάθε επιπλέον παιδί.

Λόγω της κρίσης και των μέτρων κατά το 2009, σε σχέση με το 2008, οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί κατά 2,1% με τις λιανικές πωλήσεις να κάμπτονται στην ίδια περίοδο κατά 4,7% και την συνολική κατανάλωση των νοικοκυριών να μειώνεται κατά 7% περίπου. Επίσης το 2009 όλοι οι τομείς παραγωγής της Ουγγαρίας παρουσίασαν κάμψη με την βιομηχανική παραγωγή να είναι μειωμένη κατά 17% και την αγροτική κατά 17% επίσης, κυρίως λόγω της μειωμένης κατά 23% εσοδείας των δημητριακών.

Ο τομέας κατασκευών είχε συρρίκνωση στο ίδιο διάστημα 2,7% και διεσώθη λόγω των δημοσίων επενδύσεων, ενώ ο τομέας υπηρεσιών σημείωσε ύφεση κατά 2,5%.


Οι πρώτες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι ο στόχος του 2009 για μείωση του ελλείμματος στο 3,9% του ΑΕΠ έχει επιτευχθεί, ωστόσο αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο μέγεθος βρισκόταν σε πτωτική πορεία ήδη από το 2006.

Βασικός άξονας της οικονομικής πολιτικής είναι η διατήρηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών και η δημιουργία φιλικού οικονομικού περιβάλλοντος για τους επενδυτές, καθώς η οικονομία της Ουγγαρίας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Πρόβλημα παραμένει η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, ωστόσο από το τρίτο τρίμηνο του 2009 έχει παρουσιασθεί τάση κάμψης του ρυθμού μείωσης των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής.

Επίσης τα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού (περί το 4,2%) επιτρέπουν στην Κεντρική Τράπεζα να προβαίνει αποσκοπώντας στην αναθέρμανση της αγοράς, σε διαδοχικές μειώσεις του βασικού επιτοκίου.

Ο οίκος Moody's εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει την Ουγγαρία στα μέσα του 2010 ενώ το ΔΝΤ εκφράζει την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα των περιοδικών ελέγχων που πραγματοποιεί στην χώρα.

Επίσης σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Gordon Bajnai εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ουγγαρία έχει ξεπεράσει την χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης, ενώ η χώρα έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την τελευταία δόση του δανείου του ΔΝΤ που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και την θωράκιση του εθνικού νομίσματος.

Τέλος ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στην ευρωζώνη το συντομότερο δυνατό, θεωρώντας ωστόσο ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης, καθώς εκτιμά ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της ουγγρικής οικονομίας.-
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: