Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

"Το ΕΝΤ δεν αποτελεί λύση για την ελληνική κρίση"

Σχέδια για τη δημιουργία ενός "Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου" για να βοηθάει χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση "αποσπούν κάπως την προσοχή" από τα βήματα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το δημοσιονομικό έλλειμμά της, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Συζητήσεις διεξάγονται σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κατά πόσον είναι εφικτή η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ), το οποίο θα μπορούσε να βοηθάει στη διάσωση χωρών της ΕΕ ή της Ευρωζώνης, αντί του ΔΝΤ. "Ευχαρίστως να το σχολίαζα, αν ήξερα τι είναι", δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος-Καν προς το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας την αοριστία των σχεδίων που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής.

Ο ίδιος δήλωσε πως το ΔΝΤ "δεν θα είχε πρόβλημα να εργαστεί μαζί με οποιουδήποτε είδους περιφερειακό θεσμό", όμως υπογράμμισε πως το ΕΝΤ δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελεί μια λύση για την ελληνική κρίση. "Δεν πρέπει να αποσπάς η προσοχή σου απ' αυτό που έχεις να κάνεις από δημοσιονομικής απόψεως με το να αφήνεις τη φαντασία σου να τρέχει", δήλωσε ο Στρος-Καν.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, ο Μάριο Ντράγκι, βασιζόμενος στην εμπειρία του από τη κρίση του ιταλικού χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, συμφώνησε πως η Ελλάδα χρειάζεται να επικεντρώσει στη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

"Οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει χωρίς να δημιουργήσει θεσμούς ειδικού είδους", δήλωσε προς τους ευρωβουλευτές.

Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, ο Ντράγκι εμφανίσθηκε να υποστηρίζει εκκλήσεις για την αυστηρότερη εφαρμογή των οικονομικών κατευθυντήριων γραμμών εντός της ευρωζώνης, που για τους Γερμανούς θα πρέπει να υπάρξει παράλληλα με τη δημιουργία του ΕΝΤ.

"Είναι ανάγκη να εγκαθιδρύσουμε μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και να επεκταθεί η πειθαρχία, από το δημοσιονομικό τομέα, στο πεδίο των δομικών μεταρρυθμίσεων", δήλωσε.

"Είναι ανάγκη να αυξήσουμε το κόστος της παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς (...) όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το πολιτικό", πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με προτάσεις του Βερολίνου για αποπομπή χωρών που παραβιάζουν μονίμως τους κανονισμούς της ευρωζώνης.

Ο Ντράγκι, ο οποίος θεωρείται κορυφαίος υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2011, μαζί με τον γερμανό ομόλογό του Άξελ Βέμπερ, δήλωσε πως η εφαρμογή των ελληνικών μέτρων λιτότητας θα πρέπει να είναι αρκετή για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς προς τη χώρα.

"Αν το κάνουμε, είμαι πεπεισμένος πως οι αγορές θα είναι εκεί για να δανείσουν αυτά που χρειάζονται", τόνισε.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: