Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ...


Ρεπορτάζ : Σταύρος Μαλαγκονιάρης

Μέρα «καυτών» εξελίξεων για το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά προδιαγράφεται η σημερινή. Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου Πειραιά επί της προσφυγής επιμελητηρίων και επιχειρήσεων, με αίτημα να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους. Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, σε χθεσινές δηλώσεις του...
επανέλαβε ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα γίνει σεβαστή, επεσήμανε ωστόσο ότι η Ομοσπονδία «έχει και άλλους νόμιμους τρόπους για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας», τονίζοντας παράλληλα ότι «ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν λύνεται στα δικαστήρια».
Σήμερα αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντά του ως νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος αναμένεται να επιδιώξει άμεσα μια πρώτη επίσημη συνάντηση με τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που θα αναλάβει για την εκτόνωση της κρίσης.
Η Λ. Κατσέλη
Χθες, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, σε δηλώσεις της επεσήμανε ότι «προέχει η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του λιμανιού, που τίθενται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο από την παράταση της απεργίας».
«Οι ολίγοι, ειδικά όταν διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματά τους, δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των πολλών», ανέφερε η υπουργός.
Συνδικαλιστές από τον χώρο του λιμανιού εξέφραζαν την απορία εάν αυτή η άποψη της υπουργού σηματοδοτεί και μεταστροφή στη μέχρι τώρα εκφρασμένη κυβερνητική θέση ότι στον διάλογο που θα γίνει θα συζητηθούν και εργασιακά θέματα.
Νωρίτερα, το πρωί, στο Πρωτοδικείο Πειραιά συζητήθηκαν οι προσφυγές των Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αθήνας, Πειραιά και Μεσσηνίας και περίπου 50 επιχειρήσεων, που ζητούν να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων, επικαλούμενες προηγούμενη απόφαση Εφετείου.
Εξω από τα δικαστήρια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση εργαζομένων στο λιμάνι, στην οποία παραβρέθηκαν οι αντινομάρχες Πειραιά, Γιώργος Τσιρίδης και Σπύρος Αλεξόπουλος.
Τη νομική υποστήριξη των εργαζομένων έχουν οι δικηγόροι Γ. Κατρούγκαλος, Α. Δάρρα και Β. Σαξώνης, οι οποίοι σε υπόμνημα που κατέθεσαν επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι η προηγούμενη απόφαση του Εφετείου αναφερόταν σε απεργία με διαφορετικά αιτήματα, το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας και ο Εμπορικός Σύλλογος με ανακοινώσεις τους είχαν συνταχθεί με το βασικό αίτημα της απεργίας για δίμηνο «πάγωμα» της εγκατάστασης της κινέζικης εταιρείας, ενώ επισημάνθηκε πως όσες εταιρείες ζήτησαν αυτές τις ημέρες να εξυπηρετηθούν κοντέινερ με ευπαθή προϊόντα, αυτό έγινε.
Στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, όπως και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων, Γιάννης Παπαδάκης, ο οποίος με δήλωσή του κάλεσε τους μισθωτούς οδηγούς να σταθούν στο πλευρό των λιμενεργατών και «να μην πηγαίνουν σε πορείες με τα φορτηγά, όπως ζητούν οι εργοδότες».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: