Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Το κρίσιμο ραντεβού του Σαμαρά με τον «Γαλλογερμανικό άξονα» - Τι θα ζητήσει και πώς θα τον υποδεχθούν τα διεθνή ΜΜΕ



 ί ύ  ά   ό ά -   ή  ώ   ύ  ή
Πυρετός διεργασιών επικρατεί στο κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο, λίγες ημέρες πριν την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Τον τόνο και το περιεχόμενο της συνάντησης έδωσε το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο και επιβεβαιώνεται από ελληνικής πλευράς, τουλάχιστον με διαρροές προς τον ελληνικό Τύπο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει διετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής, μέχρι το 2016 προκειμένου να επιμεριστούν τα μέτρα για 4 χρόνια.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει στις συναντήσεις επιπλέον 20 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να επιβαρύνει τους ευρωπαίους εταίρους , με επιπρόσθετο δανεισμό. Γι' αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση προτείνει την εξεύρεση των χρημάτων από διάφορους άλλους πόρους, τους οποίους και θα εκθέσει στους αξιωματούχους της Ένωσης.

Αναλυτικότερα, τα πρώτα οκτώ δισ. ευρώ θα προέλθουν από το ισχύον δάνειο του ΔΝΤ, έξι με επτά δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων και τα υπόλοιπα πέντε με έξι δισ. ευρώ θα μπορούσαν να προέλθουν από καθυστέρηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στην έναρξη αποπληρωμής των 60 δισ. ευρώ που είχε λάβει στο πρώτο πακέτο διάσωσης με δάνεια Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Πάντως, χθες, η γερμανίδα καγκελάριος απάντησε δια μέσου εκπροσώπου της ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την έκθεση της τρόικα.

Ο Γερμανικός Τύπος

Για την επικείμενη συνάντηση υπάρχουν πληθώρα δημοσιευμάτων στα Γερμανικά ΜΜΕ, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο.
Για παράδειγμα η  Tagesspiegel του Βερολίνου σχολιάζει την πολιτική του Αντώνη Σαμαρά.
«Ο Αντώνης Σαμαράς δεν βρίσκεται σε αξιοζήλευτη θέση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά την εκλογή του τον Ιούνιο, ανέλαβε τα καθήκοντά του με την αξίωση να τηρήσει τους όρους των διεθνών πιστωτών αποτρέποντας έτσι τη χρεοκοπία της χώρας του. Τώρα όμως γίνεται σαφές ότι ούτε ο Σαμαράς μπορεί να κάνει θαύματα» γράφει η εφημερίδα.
«(…) Μπορεί κανείς να δείξει κατανόηση για το γεγονός ότι κυρίως οι απλοί πολίτες στην Ελλάδα ήταν αυτοί που έπρεπε να υποστούν δραστικές περικοπές. Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει καθόλου κατανόηση για το ό,τι ο Σαμαράς δεν επιδεικνύει τον απαραίτητο μεταρρυθμιστικό ζήλο σε κάποια πεδία. Έτσι, θέλει να μειώσει το πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων πολύ πιο αργά από ό,τι είχε σχεδιάσει. Σε αυτό θα πρέπει όμως να επιμείνει η καγκελάριος, όταν συναντήσει τον Α. Σαμαρά την επόμενη εβδομάδα» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: