Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Πριν από τις 19 Μαϊου η πρώτη δόση για την Ελλάδα

Αίσιο τέλος από το Eurogroup

protothema.gr
Αίσιο τέλος τελικά δόθηκε σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 80 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και 30 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης ενέκριναν αργά το βράδυ της Παρασκευής την απόφαση που είχε πάρει το Eurogroup στις αρχές του μήνα κι έτσι δόθηκε το πράσινο φως ώστε η χώρα μας να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους. 
 


Η Ελλάδα θα λάβει την πρώτη εκταμίευση από το μηχανισμό στήριξης τις ερχόμενες ημέρες, πριν από την 19η Μαΐου. 
 
Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως το πρόγραμμα που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι "φιλόδοξο και ρεαλιστικό". "Στοχεύει στη άμβλυνση της δημοσιονομικής ανισορροπίας, θα καταστήσει την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει τις βάσεις για ισχυρότερη και περισσότερο διατηρήσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Επίσης, αναφέρεται, πως παράλληλα οι ηγέτες του Eurogroup συμφώνησαν να ενισχύσουν τους κανονισμούς δημοσιονομικής πειθαρχίας, των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός εκτιμάται πως θα επιτρέψει την παρέμβαση της Κομισιόν με στόχο να βοηθηθούν χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Εκτακτο Ecofin την Κυριακή

Στο επίκεντρο του έκτακτου Ecofin που προγραμματίστηκε για την Κυριακή 9 Μαΐου θα βρεθεί το σχέδιο για τη δημιουργία ενός "ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης". Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso αρνήθηκε να αποκαλύψει στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις για το μηχανισμό λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να τις δημοσιοποιήσει προτού ενημερωθούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: