Σάββατο 8 Μαΐου 2010

«Ναι» στο μηχανισμό στήριξης 110 δισ. ευρώ

nooz.gr
Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ ενέκριναν οριστικά το βράδυ της Παρασκευής την ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για περίοδο τριών χρόνων και δήλωσαν έτοιμοι επί της αρχής να "ενισχύσουν" τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι εταίροι της Ελλάδας στους κόλπους της ευρωζώνης θα πρέπει να συνεισφέρουν στο ποσό των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 30 δισ. ευρώ το 2010 που θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις επόμενες ημέρες έως τις 19 Μαΐου, ημερομηνία λήξης ενός σημαντικού δανείου για τις ελληνικές αρχές.

Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συνεδριάζει την Κυριακή.

Το πράσινο φως στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ήταν αναμενόμενο, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών είχαν ήδη συμφωνήσει για το σχέδιο την περασμένη Κυριακή (2/5).

«Σε συνέχεια του αιτήματος που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στις 23 Απριλίου και της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup στις 2 Μαϊου, θα παράσχουμε στην Ελλάδα 80 δισ. Ευρώ στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνολικού ύψους 110 δισ. Ευρώ. Η Ελλάδα θα λάβει μια πρώτη δόση τις επόμενες ημέρες , πριν από τις 19 Μαϊου», αναφέρεται στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης και επισημαινεται:

«Το πρόγραμμα που υιοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση είναι φιλόδοξο και ρεαλιστικό. Αντιμετωπίζει τις σοβαρές δημοσιονομικές ανισορροπίες, θα καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει τη βάση για ισχυρότερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την απόλυτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη εφαρμογή αυτών των ζωτικών μεταρρυθμίσεων».Γ. Παπανδρέου

«Οι χώρες της ευρωζώνης έδειξαν ότι στέκονται με αποφασιστικότητα δίπλα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του δανείου των 110 δισ. ευρώ που εξασφαλίσαμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, πόροι που όπως τόνισε «θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε χωρίς την καθημερινή αβεβαιότητα των διεθνών αγορών το πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης της οικονομίας μας.

«Ομως, η συνάντηση έδειξε και κάτι παραπάνω. Η ανάγκη να θωρακίσουμε την ευρωζώνη δεν σχετίζεται μόνο με τα προβλήματα της Ελλάδας, το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τις αποφάσεις που λήφθησαν «δείξαμε ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος, τη σταθερότητα της Ευρώπης».

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές «δείχνουν ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη διεθνή κερδοσκοπία στις αγορές, για να βγάλουμε την Ευρώπη από την κρίση και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και τελικά να διασφαλίσουμε και δουλειές και σιγουριά για όλους τους πολίτες μας».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εδώ και επτά μήνες η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τον ελληνικό λαό έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Τόνισε δε ότι αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση απέδειξε και αποδεικνύει κάθε μέρα την αποφασιστικότητά της να τολμήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, να μειώσει τα μεγάλα ελλείμματα, να ελέγξει το χρέος, να δημιουργήσει τη βάση για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία που παράγει επενδύσεις, δουλειές και πλούτο για όλους του Έλληνες, να φέρει τη διαφάνεια στην κοινωνία και την πολιτική ζωή.

Όλες τις «μεγάλες» και «απαραίτητες» αλλαγές, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου «για την Ελλάδα που θέλουμε να δημιουργήσουμε, για την Ελλάδα του αύριο».

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, απαραίτητες όμως για να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία και την καταστροφή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: