Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ασφαλιστικό: στα πρόθυρα κατάρρευσης για 10 λόγους




Τους 10 λόγους για τους οποίους το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ).

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) κ. Θανάσης Τσακανίκας, το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πρόβλημα πόρων και όχι πρόβλημα υψηλών παροχών. Αλλωστε- όπως ο ίδιος παρατηρεί- το 65% των συνταξιούχων λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 700 ευρώ.

1Η ασυνέπεια του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος με βάση τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του, δηλαδή τριμερή χρηματοδότηση 1% του ΑΕΠ για το ΙΚΑ κ.λπ., οδήγησε το χρέος του Δημοσίου προς τα Ταμεία στις 31/12/2009 στο ύψος των 7 δισ. ευρώ, ενώ μόνο η οφειλή για το ΙΚΑ ήταν 5,6 δισ. ευρώ.

2Η εισφοροδιαφυγή καταγράφεται ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα.

Στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας μας, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η εισφοροδιαφυγή αποτελεί περίπου το 30% των εσόδων και σημαίνει απώλειες 3,5 δισ. ευρώ ετησίως. Η εισφοροδιαφυγή για το σύνολο των Ταμείων αγγίζει το ποσό των 8 δισ. ευρώ.

3Κλάδοι υγείας- εξέλιξη δαπανών. Οι συνολικές δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ ετησίως. Οι απώλειες για τα Ταμεία από τους Κλάδους Υγείας ανέρχονται περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.

4Η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει αναξιοποίητη. Η περιουσία πριν από περίπου δύο χρόνια ήταν 29,5 δισ. ευρώ και σήμερα, μετά την κατρακύλα του Χρηματιστηρίου και των ομολόγων, έχουμε μείωσή της πάνω από 40%.

5Δημογραφικό πρόβλημα και ανεργία. Το δημογραφικό μπορεί να είναι ένα από τα προβλήματα που αφορούν το Ασφαλιστικό, αλλά δεν φαίνεται να το επηρεάζει καθοριστικά. Ως ιδιαίτερα σημαντικό καταγράφεται το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία έχουμε 565.000

ανέργους που ουσιαστικά στερούν 2,3 δισ.

ευρώ πόρους από το σύστημα ετησίως.

6Η εισοδηματική πολιτική. Η σκληρή εισοδηματική πολιτική που εφαρμόζεται, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια θα έχει ως συνέπεια να στερήσει από το ασφαλιστικό σύστημα σημαντικούς πόρους.

7Ανάληψη πραγματικού κόστους από προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, προχώρησαν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Το πραγματικό οικονομικό κόστος για το ΙΚΑ εξαιτίας των πολιτικών εθελουσίας εξόδου ξεπερνά το ποσό των 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

8Το κλίμα ανασφάλειας. Ενα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι είναι το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που διαμορφώνεται.

9Ορια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι σήμερα 61,4 έτη και το 2003 62,7 έτη, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 61,1 έτη.

10Οφειλές ιδιωτών προς τα Ταμεία. Οι οφειλές αυτές με στοιχεία (31/3/2010) είναι για το ΙΚΑ 5 δισ. ευρώ και για τον ΟΑΕΕ 3,6 δισ. ευρώ.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: