Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Εκτακτο Ecofin την Κυριακή


Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν την Παρασκευή ότι θα έχουν έτοιμα ειδικά μέτρα, πριν ανοίξουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές τη Δευτέρα, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα να επεκταθεί σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Οι ηγέτες των 16 χωρών που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα, δήλωσαν έπειτα από συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως είναι είναι έτοιμοι να κάνουν οποιαδήποτε βήματα είναι απαραίτητα προκειμένου να προστατεύσουν τη σταθερότητα της περιοχής του ευρώ.

Την Κυριακή, οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα μηχανισμό που θα βοηθά τις χώρες της ΕΕ να αποσοβήσουν τον κίνδυνο μελλοντικών κρίσεων χρέους.

Η συνάντηση έχει ορισθεί για τις 14:00 GMT (17:00 ώρα Ελλάδας) και οι υπουργοί ελπίζουν ότι θα συμφωνήσουν σε μία ισχυρή δήλωση πριν ξανανοίξουν οι χρηματιστηριακές αγορές τη Δευτέρα.

Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ προτίθενται να συστήσουν «έναν μηχανισμό σταθεροποίησης», προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες τους που θα βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικές δυσκολίες.

Το σχέδιο τελικού κειμένου της συνόδου κορυφής τους στις Βρυξέλλες ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «έναν μηχανισμό σταθεροποίησης που θα αποσκοπεί στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ».

«Θα υπερασπίσουμε το ευρώ ό,τι κι αν χρειαστεί. Έχουμε πολλά εργαλεία στη διάθεσή μας και θα τα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αρνήθηκε να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες των προτάσεων, οι οποίες θα υποβληθούν στους υπουργούς Οικονομικών και των 27 κρατών-μελών για έγκριση την Κυριακή, αλλά είπε ότι θα γίνουν υπό «τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες» του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να επισπεύσουν τις περικοπές στον προϋπολογισμό και να διασφαλίσουν ότι ο στόχος για το έλλειμμα θα επιτευχθεί φέτος.

Συμφώνησαν να αυστηροποιήσουν τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ και να υιοθετήσουν πιο αποτελεσματικές κυρώσεις για όσους τους παραβαίνουν, και να δώσουν μεγάλη προσοχή στο επίπεδο των χρεών και στην ανταγωνιστικότητα.

Συμφώνησαν πως αντιμετωπίζουν μια έκτακτη κατάσταση αφού έδωσαν την πολιτική έγκρισή τους στη συμφωνία της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αποδέσμευση 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για περίοδο τριών ετών.

Ακόμη, είπαν πως υποστηρίζουν πλήρως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ενέργειές της να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναν ευρωπαϊκό σταθεροποιητικό μηχανισμό προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Σε μία ένδειξη του εξαιρετικά επείγοντος της κατάστασης, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τα σχέδιά της το πρωί της Κυριακής και οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα λάβουν μία απόφαση επί αυτών το ίδιο απόγευμα, σημείωσε ο βαν Ρόμπεϊ.

Αν και οι προτάσεις θα καλύπτουν την ευρωζώνη, θα απαιτούν την έγκριση και των 27 κρατών-μελών προκειμένου να ενεργοποιηθούν.

Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες των προτάσεων, ωστόσο διπλωμάτες δήλωσαν πως οι επιλογές περιλαμβάνουν τη θέσπιση κανόνων, προκειμένου να ενεργοποιηθούν δάνεια από χώρες-μέλη γρήγορα, και την εξουσιοδότηση στην Επιτροπή να δανείζεται από τις διεθνές αγορές, έτσι ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί μεμονωμένα κράτη - κάτι που το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί ήδη να κάνει για χώρες-μέλη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: