Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Δωρεάν γη σε χιλιάδες αγρότες


Απάντηση στην οικονομική ύφεση που πλήττει την ελληνική περιφέρεια και την αγροτική οικονομία ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση με την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού μέτρου: τη δωρεάν ουσιαστικά παραχώρηση δημόσιας γεωργικής γης 4,5 εκατ. στρεμμάτων σε αγρότες.

Η κυβέρνηση θα διαθέσει με συμβολικό ενοίκιο αγροτική γη που ανήκει στο Δημόσιο σε ακτήμονες, γεωργούς με μικρούς κλήρους, εποίκους και κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας έτσι νέα διέξοδο στον αγροτικό κόσμο που έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.

Δωρεάν γη σε χιλιάδες αγρότες

Περισσότερα από 140.000 αγροτεμάχια εκατομμυρίων στρεμμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, που παρέμεναν ανεκμετάλλευτα επί σειρά δεκαετιών, πρόκειται να παραχωρηθούν έναντι συμβολικού τιμήματος σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ξεκινώντας άμεσα με 15.000 στρέμματα στην Αττική και 660.000 στρέμματα στην Κεντρική Μακεδονία.

Με αυτήν την κυβερνητική απόφαση βασικά εκχωρείται ζωτικός χώρος σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους και τους παρέχεται η δυνατότητα να μεγαλώσουν τον «κλήρο» τους. Οι εκτάσεις αυτές θα διατεθούν μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων 5 έως και 15 ετών με συμβολικό τίμημα το κάθε στρέμμα σε επαγγελματίες αγρότες, ύστερα από προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τα κριτήρια

Προηγούνται οι όμοροι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μεταξύ όμορων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα προτιμάται αυτός που είναι ιδιοκτήτες της μικρότερης έκτασης.

Η αρχή παραχώρησης γης αναμένεται να γίνει σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία και στο αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται να δημοσιευτεί εκδήλωση ενδιαφέροντος για περισσότερα από 7.500 αγροτεμάχια, στα οποία θα έχουν προτεραιότητα για μίσθωση αγρότες όμορων εκτάσεων αλλά και ακτήμονες.

Μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη για 5।345 μικρά αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 17.175 στρεμμάτων που θα παραχωρηθούν έναντι συμβολικού τιμήματος, καθώς και για 1.392 μεγάλα αγροτεμάχια έκτασης 643.691 στρέμματα για μακροχρόνια μίσθωση.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: