Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Πιθανή η επέκταση του προγράμματος στήριξης μετά το 2013, λέει ο Τζον Λίπσκι του ΔΝΤ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν λέει «ναι» σε ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής του ελληνικού δανείου
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν λέει «ναι» σε ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής του ελληνικού δανείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Από τη σκοπιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα μπορούσε να επεκταθεί μετά το 2013, είπε την Παρασκευή σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι.

«Έχουμε ένα πρόγραμμα που συνεχίζεται και δεν βασίζεται στην αναδιάρθρωση», υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και να αποφύγει διάφορες επιπλοκές, η δύσκολη (δημοσιονομική) προσαρμογή είναι προς το δικό της συμφέρον. Κανείς δεν υποτιμά το πόσο επίπονη είναι η κατάσταση», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η στήριξη της χώρας θα επεκταθεί μετά το 2013 όταν λήγουν τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ, απάντησε: «Είναι πάντα πιθανό».

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το αν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν θα εξαπλωθεί μετά την προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες κρίσεις. Αλλά είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», δήλωσε.

ΕΚΤ: «Πυρ» κατά της αναδιάρθρωσης

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γκερτρούντε Τούμπελ - Γκούγκερελ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Έχουμε μιλήσει κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, επειδή υπάρχει ένα πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα και η χώρα είναι πρόθυμη να το εφαρμόσει», είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθούν οι στόχοι (σ.σ.: του
προγράμματος) το 2014».

Αναφερόμενη στις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, είπε ότι δεν υπήρξε καμία ζημιά για την τράπεζα και ότι αυτή θα κρατήσει τα ομόλογα έως τη λήξη τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, είπε ότι το σημαντικότερο για τις χώρες αυτές είναι το πριμ κινδύνου που πληρώνουν και όχι τα επιτόκια που καθορίζονται με τη νομισματική πολιτική.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: