Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Προ των πυλών οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Επηρεάζονται μισθοί-συντάξεις

epa02074865 Protesters march with banners during a demonstration in central Athens, Greece 11 March 2010. A nationwide strike has paralysed Greece as more than three million public and private sector workers embarked on a 24-hour walkout protesting tough government measures, including salary freezes and tax increases. Greece has vowed to tackle the debt crisis that has shaken the entire European Union and put the euro currency under pressure. EPA/VASSIL DONEV }

Αθήνα
Τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει την αναμόρφωση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας.

Σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη προβλέπεται πως στην επιτροπή θα μετέχουν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και Τεχνικού Επιμελητηρίου), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του υπουργείου Εργασίας, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).

Η επιτροπή θα πρέπει έως το τέλος του επόμενου μηνός να ολοκληρώσει το έργο της και να παραδώσει το σχετικό πόρισμα, έτσι ώστε οι αλλαγές να ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου.

Ο αριθμός των εργαζομένων στα ΒΑΕ αναμένεται να μειωθεί από τις 650.000 στις 450.000.

Όσοι εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, -4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα- δεν θα θιγούν και θα συνταξιοδοτηθούν με το παλαιό καθεστώς και δεν θα επηρεαστούν από τις νέες ρυθμίσεις.

Οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν θα υποστούν αλλαγές τόσο στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, όσο και στις αμοιβές τους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: