Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Το εθνικό σχέδιο για την οικονομία παρουσιάζει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός

Απαντήσεις στα σενάρια καταστροφολογίας

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα τονίσει πως δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα τονίσει πως δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης
Αθήνα
Εθνικό σχέδιο για την πορεία της χώρας έως τις εκλογές του 2013, αναµένεται να παρουσιάσει σε λίγη ώρα στο Υπουργικό Συµβούλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στο πλαίσιο του σχεδίου, περιλαµβάνεται και το ύψους 23 δισ. ευρώ Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας 2012-2015, το οποίο αποτελεί πηγή έντονων αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ. Μετά το πέρας Υπουργικού Συμβουλίου, το εθνικό σχέδιο θα συζητηθεί στην ΚΟ και το Πολιτικό Συμβούλιο του κομματος, υπο την προεδρία του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει σε όλα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, σε συνδυασμό με μία προσπάθεια να θέσει στην πραγματική τους βάση τα διλήμματα της περιόδου των επομένων μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να αναφερθεί ειδικώς στις παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών, είτε αυτές προέρχονται από την συμπολίτευση και μιλούν για αναδιάρθρωση (όπως αυτές της κυρίας Βάσως Παπανδρέου και του Π.Κουκουλόπουλου), είτε από οικονομικούς και εξωθεσμικούς κύκλους και μιλούν για de facto πτώχευση της χώρας, είτε από την αντιπολίτευση και έχουν ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια της καταστροφολογίας και της απαισιοδοξίας.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται μεταξύ όλων των άλλων να απευθυνθεί εμμέσως και σε όσους ζητούν αναδιάρθρωση τώρα, θέμα για το οποίο κυβερνητικές πηγές και άλλοι παράγοντες τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή είναι μία «ανούσια συζήτηση». Παράλληλα, θα θέσει τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προ των αποφάσεων της περιόδου, όπως αυτές θα παρουσιάζονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Συνολικό το πρόβλημα του χρέους

Σε ό,τι αφορά την καταστροφολογία και την κριτική από την αντιπολίτευση, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα σημειώσει ότι το μνημόνιο ήταν πράγματι μονόδρομος πέρυσι τέτοια εποχή, όμως αναμένεται να συμπληρώσει ότι κατόπιν όλων όσων έχουν γίνει υπάρχουν περιθώρια, εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις και επιτευχθούν οι στόχοι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να επιστρατεύσει το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει μεμονωμένη πίεση προς την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, καθώς στους μηχανισμούς της Ενωσης έχουν ενταχθεί Ιρλανδία και Πορτογαλία και συνεπώς το πρόβλημα του χρέους δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αλλά συνολικότερο.

«Κανένα περιθώριο πισωγυρίσματος»

Ως προς την κρισιμότητα αυτών των αποφάσεων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει, με αφορμή την κατάρτιση και την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την προσεχή τριετία, ότι δεν υπάρχει επιλογή για πισωγυρίσματα.

Η συζήτηση που κυριάρχησε στο επιτελείο του τις τελευταίες ημέρες, με σαφείς αναφορές και στην κατάσταση που επικρατεί στην ΚΟ και την κυβέρνηση, ήταν πως η φράση «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», εξακολουθεί να είναι επίκαιρη στις νέες συνθήκες, με νέα σημασία και σημεία αναφοράς στο εσωτερικό του κόμματος, της ΚΟ και της κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: