Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΠαΣοΚ: Γκρίνια και ερωτηματικά στο Πολιτικό Συμβούλιο

Οι τοποθετήσεις των υπουργών δεν αποσαφήνισαν την κατάσταση
Από το ΒΗΜΑ
ΠαΣοΚ: Γκρίνια και ερωτηματικά στο Πολιτικό Συμβούλιο

Παπακωνσταντίνου για ανδιαρθρωση:«δεν είπαμε ότι δεν μπορεί να γίνει, αλλά ότι δεν μπορούμε να το συζητήσουμε τώρα, δεν εξυπηρετεί κανέναν. Αυτές οι συζητήσεις για να γίνουν θα πρέπει να έχουν οργανωθεί καλά».

Με πολλά ερωτηματικά αποχώρησαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου από μια συνεδρίαση, η οποία θα προετοίμαζε την αυριανή υπό την προεδρεία του κ. Γ. Παπανδρέου αλλά κατέληξε να είναι μια επανάληψη των συζητήσεων της προηγούμενης εβδομάδας στους Κοινοβουλευτικούς Τομέας Εργασίας. Παρά την παρουσία τεσσάρων υπουργών, των κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Μιχ. Χρυσοχοίδη, Λούκας Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνη, του γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκη, ο οποίος προήδρευε και διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Ν. Αθανασάκη, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη έμειναν με απορίες για το αν έχει συμφωνηθεί σε όλο το εύρος του και αν είναι εφικτό το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τι θα περιέχει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τι συμβαίνει με τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι τοποθετήσεις των υπουργών δεν αποσαφήνισαν την κατάσταση. Παρ’ ότι ήταν παρών ο κ. Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος τάχθηκε μαζί με την κυρία Βάσω Παπανδρέου υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους πριν από το 2013, η συζήτηση για το θέμα αυτό έγινε σε ήπιους τόνους. «Είναι λάθος να ανοίγουμε τέτοια συζήτηση», παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε, όμως, στη συνέχεια, όπως έλεγαν μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ότι «δεν είπαμε ότι δεν μπορεί να γίνει, αλλά ότι δεν μπορούμε να το συζητήσουμε τώρα, δεν εξυπηρετεί κανέναν. Αυτές οι συζητήσεις για να γίνουν θα πρέπει να έχουν οργανωθεί καλά». Νωρίτερα τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά τα σενάρια αλλά και τα δημοσιεύματα για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Αθανασάκης, έκανε μια αναδρομή στη συγκυρία που οδήγησε στην υπογραφή του μνημονίου, προκαλώντας την αντίδραση της κυρίας Τόνιας Αντωνίου και του κ. Ν. Σαλαγιάννη. «Αστα αυτά Νίκο. Δεν συμφέρει να τα συζητάμε», είπε η κυρία Αντωνίου, ενώνοντας τη φωνή της με όσους βουλευτές ζητούν να γίνει ένας απολογισμός του μνημονίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι διογκώνεται ένα ρεύμα εσωτερικής κριτικής, που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση άργησε να πάρει μέτρα, ότι δεν έκανε καλή διαπραγμάτευση για το μνημόνιο, ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει, υπερασπίστηκε όμως τους χειρισμούς που έγιναν μέχρι σήμερα. «Ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι δεν διαπραγματευτήκαμε σκληρά», επέμεινε ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος. «Όχι. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά και γρήγορα», απάντησε ο κ. Αθανασάκης. «Το μνημόνιο έχει αποτύχει παταγωδώς, χρειαζόμαστε ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», συνέχισε ο κ. Παναγιωτακόπουλος θέτοντας επιπλέον και θέμα συντονισμού της κυβέρνησης.

Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και της ανάπτυξης, πυροδότησε νέο κύκλο συζήτησης. Ο κ. Χρυσοχοίδης, παρατήρησε ότι δεν υπάρχει από την πλευρά των τραπεζών υποστήριξη σε έργα και δράσεις για την ανάπτυξη και ότι οι συν αρμοδιότητες ανάμεσα στα υπουργεία εμποδίζουν τις σχετικές δραστηριότητες. Αρκετά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, επισήμαναν ότι πρέπει να δουν πρώτα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και έπειτα να διατυπώσουν την άποψη τους, ενώ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το κακό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία η οποία δεν βλέπει τις θυσίες της να πιάνουν τόπο. Στη συζήτηση παρενέβη η κυρία Κατσέλη, λέγοντας ότι το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο για την κυβέρνηση σε σύγκριση με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. «Γιώργο, για τις δημόσιες επιχειρήσεις που δεν έχουμε ακόμα συμφωνήσει τι θα κάνουμε καλό θα ήταν να αποφύγουμε να τις ανακοινώσουμε στο αυριανό πρόγραμμα». Ο κ. Παπακωσταντίνου απέφυγε να απαντήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: