Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Τι κέρδισε η ΝΔ από το «ναι» στην Παιδεία

newpost.gr
Τι κέρδισε η ΝΔ από το «ναι» στην Παιδεία
Ως πολιτικό θρίαμβο αντιλαμβάνονται στην Συγγρού τη συναινετική στάση που τήρησαν απέναντι στο ν/σ για την Παιδεία. Αφ’ ενός διότι επέδειξαν σύγχρονα αντανακλαστικά εμφανιζόμενοι να εισπράττουν το κοινωνικό μήνυμα για συναντίληψη του πολιτικού συστήματος στα μείζονα και σημαντικά και αφ’ ετέρου διεκδικώντας σε βάθος χρόνου να προσποριστούν εκλογικά οφέλη.


Παράλληλα, στο «γαλάζιο στρατόπεδο» εκτιμάται ότι η ΝΔ θα πιστωθεί και τις δύο αλλαγές που προκάλεσε στο ν/σ. Τόσο ενισχύοντας τους δεσμούς της με την πανεπιστημιακή κοινότητα καθώς ουσιαστικά πέτυχε να διατηρηθεί το πανεπιστημιακό αυτοδιοίκητο. Όσο και –κυρίως- επιτυγχάνοντας να στείλει το μήνυμα ότι εναρμονίζεται με την κοινωνική εξέλιξη, που έχει εμφανίσει σημάδια κόπωσης –ακόμη και εξάντλησης- από τις εγκληματικές πράξεις του κοινού ποινικού Δικαίου που εκτυλίσσονται με κάθε ευκαιρία, μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους με την επίκληση του ασύλου.

Πολιτικά, η ΝΔ θεωρείται ότι βγαίνει ενδυναμωμένη από το θέμα του ασύλου –υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα το διαχειριστεί επικοινωνιακά προς όφελός της επόμενο διάστημα. Πρώτον, διότι σε ανύποπτο χρόνο έχει δημοσιοποιηθεί ανεπισήμως ως προσωπική θέση του Σαμαρά. Δεύτερον, διότι είναι διαφορετικής βαρύτητας να εκφράζεται από τον αρχηγό ενός κόμματος εξουσίας με διευρυμένη εκλογική στόχευση και διαφορετικό από ένα κόμμα όπως ο ΛΑ.Ο.Σ. που έχει κατατεθειμένες ανάλογου περιεχομένου απόψεις.

Τρίτον, διότι απευθύνεται σε μια ευρεία κοινωνική μάζα, η οποία εδώ και πολλά χρόνια αντιλαμβάνεται την επίκληση του ασύλου ως πρόφαση, διατυπώνοντας έντονες ενστάσεις για την ανοχή της Πολιτείας σε τέτοιες ακρότητες. Και τέταρτον διότι, αφαιρεί πολιτική ισχύ από το ΠΑΣΟΚ που παραδοσιακά απευθύνεται σε κοινωνικές ομάδες με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά και οι οποίες, για λόγους ιστορικής αξίας, τάσσονται υπέρ της διατήρησης του ασύλου με τη σημερινή του μορφή.

Είναι προφανές ότι ο Α. Σαμαράς συνυπολόγισε όλες τις παραμέτρους, προτού αποφασίσει να αναθέσει στον Α. Σπηλιωτόπουλο την αποστολή της δύσκολης διαπργμάτευσης με το ΠΑΣΟΚ, συμφωνόντας τελικά να συνομιλήσει εκ νέου με τον Γ. Παπανδρέου, μετά το –όπως επιμένουν στην ΝΔ- πισωγύρισμα του Πρωθυπουργού στα μέσα Ιουνίου, αναφορικά με την αποχώρησή του από την Πρωθυπουργία.

Πέραν της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά όμως –ο οποίος, με την παρότρυνση στενού του συνεργάτη όπως είναι σε θέση να γνωρίσει με ασφάλεια το Newpost.gr- αποφάσισε να επενδύσει και έθεσε τις βάσεις για να δικαιωθεί, ωφελημένος από την εξέλιξη αυτή, βγαίνει χωρίς αμφιβολία και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Συνεργάτες του πρ. Υπουργού κάνουν λόγο για «διαχείριση με χειρουργικές κινήσεις» σημειώνοντας με νόημα ότι ανέκαθεν υπήρξε πολέμιος των άσκοπων πολιτικών συγκρούσεων αλλά και υποστηρικτής της συναίνεσης, όπου υπάρχει πραγματική βάση συναντίληψης ανάμεσα στα δύο κόμματα για το όφελος της κοινωνίας.

Στο πεδίο του πολιτικού οφέλους, είναι προφανές ότι οι μετοχές του τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, έχουν ανέβει κατακόρυφα, απο τη στιγμή μάλιστα που τελεσφόρησε μία διαδικασία, για την οποία σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο κ. Σπηλιωτόπουλος βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρόεδρο του κόμματος. Εκ παραλλήλου, για την ΝΔ φαίνεται να επιτυγχάνεται διπλός στόχος καθώς περιθωριοποιεί τον ΛΑ.Ο.Σ. στο θέμα του ασύλου, το οποίο αποτελούσε προνομιακό πεδίο για τον κ. Καρατζαφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: