Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Βενιζέλος: Επικαιροποίηση, όχι επαναδιαπραγμάτευση

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα, για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της»


http://img.protothema.gr/22FAD9A108B3241386A351FF54796489.jpg

Προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις πληροφορίες ότι θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο καταβάλλει ο υπουργός Οικονομικών με σημερινή δήλωσή του.

Στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος παραπέμπει σε όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας 22 Αυγούστου, τονίζοντας ότι «ιδίως τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μία πάρα πολύ λεπτή και σκληρή διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα, ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει διεθνώς και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να δημιουργηθεί η αίσθηση της χαλάρωσης. Αυτό που είναι προφανές, είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011 και επί τη βάσει αυτών προφανώς θα αξιολογηθούν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας».

Αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκληθεί από την μείωση της χρηματιστηριακής αξίας των εισηγμένων στο Χ.Α. δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του συνολικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει πάνω από 30 δις. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος.

Όπως αναφέρει «σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, επαναλαμβάνω αυτό που τόνισα στην ίδια συνέντευξη: ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, στην πρώτη αυτή φάση των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν με γρήγορες διαδικασίες, ενώ όπου συμμετέχει η παράμετρος της χρηματιστηριακής αξίας, θα διαμορφωθούν μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών αναβαθμίσεων της

Επί της ουσίας δηλαδή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκαλύπτει ότι προκειμένου να μην «ξεπουλήσει» το Δημόσιο την περιουσία του στις σημερινές πολύ χαμηλές αποτιμήσεις, θα επιχειρηθεί να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει στο μέλλον την υπεραξία μεταξύ της χαμηλής σημερινής τιμής των μετοχών και της πραγματικής αξίας των επιχειρήσεων στην οποία προσδοκά να επανέλθουν οι μετοχές του Δημοσίου όταν υποχωρήσει η ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: