Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ- ΣΕΒ

Σε αδιέξοδο και διαφωνία κατέληξε η συνάντηση - διαπραγμάτευση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη Νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση των συνδικάτων για αύξηση του βασικού μισθού (στα 700 ευρώ), κάτι που οι εργοδότες απέρριψαν.

Η εργοδοτική πλευρά υπαναχώρησε και δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του κατώτερου ημερομισθίου περίπου στα 700 ευρώ, αίτημα που αποτελεί το κέντρο της διαπραγμάτευσης από την πλευρά των συνδικάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε «ή θα υποστούμε συνειδητά ως λαός τις αναγκαίες θυσίες μέχρι να ξανασταθούμε στα πόδια μας ή θα περιέλθουμε σε ακόμα σκληρότερη κηδεμονία των Βρυξελών και των αγορών κάτι που είναι αμφίβολο αν η κοινωνία μας μπορεί να αντέξει ή να ανεχθεί» και έκανε λόγο για κίνδυνο συλλογικής κατάρρευσης στον τόπο.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε ότι η στάση των εργοδοτών είναι ουσιαστικά αντιστοιχισμένη με το μήνυμα περικοπών και λιτότητας και υπογράμμισε ότι τα συνδικάτα στον ιδιωτικό τομέα θα αγωνιστούν και θα πάρουν αυξήσεις κόντρα στις επιθυμίες των αγορών.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων δήλωσαν θετικοί στην αύξηση του κατώτερου ημερομισθίου αλλά σημείωσαν ότι αυτο δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί φέτος.

Μετά από αυτή την εξέλιξη συνεδριάζει αύριο η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ με το ενδεχόμενο να αποφασίσει πανελλαδική απεργία στις 24η Φεβρουαρίου ενώ ακόμα θα τεθεί το θέμα της απόσυρσης των εμπειρογνωμόνων των συνδικάτων από τις διαδικασίες διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, επέκρινε τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι "θα αγωνιστούμε για να πάρουμε αυξήσεις", προαναγγέλλοντας απεργία στις 24 Φεβρουαρίου και την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον διάλογο για το Ασφαλιστικό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα κυβερνητικά μέτρα, δηλώνοντας: "Ζούμε ένα νεοελληνικό δράμα".

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, είπε ότι "η θέση της ΕΣΕΕ είναι θετική στην αύξηση του κατώτατου ορίου του βασικού μισθού ,αλλά ο μισθός του νεοπροσληφθέντος δεν μπορεί να φθάνει, τουλάχιστον μέσα στο 2010, στα επίπεδα των 800 ευρώ που προτείνεται, ώστε να μην υπάρχει υπερκάλυψη άλλων κλιμακίων της σύμβασης και ιδιαίτερα αυτών που έχουν συμπληρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον μια τριετία".

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: