Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ... ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Μέτρα-σοκ για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας και να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλλες και οι αγορές ανακοίνωσε χθες, στη διάρκεια ενός δραματικού διαγγέλματος, ο Γ. Παπανδρέου. Μίλησε για γενικό πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση πλην της ωρίμανσης, αναστολή όλων των προσλήψεων εκτός Παιδείας και Υγείας, αύξηση των ορίων ηλικίας σύμφωνα με το νέο προσδόκιμο ζωής και αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ζ. Μπαρόζο και τον Ζ. Κλ. Τρισέ, τετ α τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς και σύσκεψη με τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επέλεξε την...
άμεση δράση, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να καθησυχάσει τις αγορές. Κοινωνός των ανακοινώσεων που θα ακολουθούσαν έγινε και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Γκ. Βεστερβέλε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα έφθασε και στους άλλους μεγάλους της Ενωσης, τον Γκ. Μπράουν, τον Ν. Σαρκοζί και τον Χ. Λ. Θαπατέρο.
Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τα μέτρα επώδυνα αλλά αναγκαία για να μπει η χώρα σε μία νέα τροχιά. «Είναι εθνικό χρέος να ακυρώσουμε στην πράξη τις προσπάθειες που γίνονται για να μας ρίξουν στον γκρεμό», είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, έστειλε και ένα σαφές μήνυμα στις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν: «Δεν έχουμε περιθώρια διευθετήσεων και συντεχνιακών διεκδικήσεων. Δεν έχουμε περιθώρια για μπλόκα και απεργίες»!
Ανακοίνωσε ακόμη: μείωση των εξωφρενικών αποδοχών των ρετιρέ του Δημοσίου, μείωση 10% στα κονδύλια για επιδόματα, διάλογο για νέο μισθολόγιο, οριζόντια μείωση 10% στις δαπάνες όλων των υπουργείων, αύξηση της φορολογίας των offshore εταιρειών, αύξηση της φορολογίας στα κέρδη που δεν επανεπενδύονται, αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αύξηση της φορολογίας στους έχοντες και κατέχοντες (σ.σ.: θα προσδιοριστούν με το φορολογικό νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα), συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα ακολουθήσει ειδικό νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Παιχνίδια με το ευρώ
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε ευθέως την επίθεση που δέχεται η Ελλάδα με τα παιχνίδια που έχουν να κάνουν με τη σχέση ευρώ- δολαρίου. «Βρισκόμαστε στο κέντρο ενός ευρύτερου κερδοσκοπικού παιχνιδιού σχετικά με το ευρώ όπου η χώρα μας είναι ο αδύναμος κρίκος», σημείωσε. «Οι όροι δανεισμού», προσέθεσε, «απειλούν να πνίξουν την οικονομία». Αφού ζήτησε τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων επιχείρησε να πετύχει τη δημιουργία μετώπου υποστήριξης των πολιτικών του.
Τέλος στη φοροδιαφυγή
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους μισθωτούς, τους συνεπείς φορολογούμενους και τους επιχειρηματίες που αποδίδουν τους φόρους που πρέπει στο κράτος. «Τέλος στα παράθυρα φοροαποφυγής, όλοι θα πληρώσουν με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα», διεμήνυσε. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και η ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, που θα βάλει τέλος στην ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων.
Στην απόφαση του πρωθυπουργού βάρυναν ιδιαίτερα οι αντιδράσεις από τον τραπεζικό χώρο, στον οποίο προσδοκά για να στηρίξει τη ρευστότητα στην αγορά και την ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι έδωσε εντολή στον Γ. Πεταλωτή να απαντήσει σε σενάρια διεθνών οίκων που διακινήθηκαν χθες.
«Σχετικά με σημερινές ανακοινώσεις οίκου πιστοληπτικών αξιολογήσεων, η κυβέρνηση δηλώνει ότι στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν υφίσταται καμία γενικευμένη ρύθμιση όλων των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας είναι αδιαμφισβήτητη και δεν θίγεται η υγεία του τραπεζικού συστήματος από τις ρυθμίσεις που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα».
Το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών
Οι αποφάσεις στη σύσκεψη των έξι
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ο Γ. Παπανδρέου «δεν έσβησε ούτε μία γραμμή» από την εισήγηση που του κατέθεσαν. Αιφνιδίασε, έτσι, πολλά από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, καθώς στις περισσότερες συσκέψεις έδειχνε να ισορροπεί ανάμεσα στις δύο γραμμές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το διάγγελμα υπήρχαν κυβερνητικά στελέχη που έλεγαν ότι «δεν τίθεται θέμα επιπλέον μέτρων»! Για την ακρίβεια, το έλεγαν μέχρι που... χτύπησε το τηλέφωνο και ενημερώθηκαν από συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ελάχιστα λεπτά πριν ξεκινήσουν οι δηλώσεις! Ενδεικτικό της προσπάθειας να κρατηθούν τα μέτρα μυστικά ή όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν άνοιξε τα χαρτιά του ούτε στους πολιτικούς αρχηγούς από τους οποίους ζήτησε συναίνεση.
Ολα ξεκίνησαν την Κυριακή. Από τη μία πλευρά (μέτρα τώρα) βρέθηκαν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Γ. Ραγκούσης και ο Φ. Σαχινίδης. Απέναντί τους πήραν θέση η Λ. Κατσέλη και ο Χρ. Παπουτσής.
Με αυτήν τη διάταξη κύλησαν η Δευτέρα και το πρωί της Τρίτης, όταν ο πρωθυπουργός, ύστερα από μία τυπική συνεδρίαση του διαθεσμικού, κράτησε στο γραφείο του τον Θ. Πάγκαλο, τον Χ. Παμπούκη, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Φ. Σαχινίδη και τον Κ. Θέο. Μαζί χτένισαν το κείμενο που διάβασε στο διάγγελμά του.
Στη σύσκεψη των έξι εκτιμήθηκε πως η χώρα δεν είχε άλλα περιθώρια και έπρεπε να αντιδράσει. Το μήνυμα στα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη ανέλαβε να το επικοινωνήσει ο Θ. Πάγκαλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμαινε χθες το βράδυ στους συνομιλητές του ότι «όλοι στην κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει στο πρόγραμμα σταθερότητας» και ότι «η πορεία θα δείξει ποιοι κάνουν τη δουλειά τους και ποιοι όχι»! Το τι θα συμβεί αν οι διαφωνίες συνεχιστούν είναι πλέον σαφές: «Οποιος βγαίνει από τη σειρά θα τίθεται στο περιθώριο»!

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: