Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕΤΡΑ SOS ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Σε οδυνηρά- αλλά αναγκαία σύμφωνα με την κυβέρνηση- μέτρα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας και κατ΄ επέκταση της χώρας, κατέφυγε τελικά η κυβέρνηση, μόλις ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο τεστ του Προγράμματος Σταθερότητας στις Βρυξέλλες. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου χθες το βράδυ με δραματικό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, τα χαρακτήρισε «δύσκολες και επώδυνες αλλαγές». Τα μέτρα
που έχουν «έκτακτο» χαρακτήρα, περιλαμβάνουν γενικό πάγωμα μισθών στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ και Τοπική Αυτοδιοίκηση), αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση κατά 10% των δαπανών κάθε υπουργείου, μείωση των επιδομάτων όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου έως 20% και αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Προαναγγέλλεται η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου (θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα) που θα πλήξει κυρίως του «έχοντες και κατέχοντες», αλλά και του νομοσχεδίου για την εισοδηματική πολιτική (θα δοθεί προς διαβούλευση την προσεχή Πέμπτη). Η ανακοίνωση των μέτρων, που συμπίπτει χρονικά με τις πρώτες ενδείξεις βελτίωσης του κλίματος για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, αλλά και την ομόθυμη στήριξη προς τη χώρα και το Πρόγραμμα Σταθερότητας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε («στηρίζουμε την Ελλάδα άνευ όρων» δήλωσε) και τον νομπελίστα Γιόζεφ Στίγκλιτς, ήρθε να απαντήσει στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των μέσων ενημέρωσης για άμεση λήψη μέτρων από την Ελλάδα.
«Κρίση χωρίς προηγούμενο»
Με ύφος και τόνο που δεν άφηναν περιθώρια για παρερμηνείες, ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες υπογράμμισε ότι «ζούμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης. (...) Δυστυχώς, εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος, η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. (...) Αποτέλεσμα, οι όροι δανεισμού του μεγάλου δημόσιου χρέους μας να γίνονται κάθε μέρα και επαχθέστεροι. Απειλούν να πνίξουν την οικονομία, να ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιων αλλαγών και απαραίτητων προσαρμογών. Απειλούν να τινάξουν στον αέρα όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού. (...) Έχουμε πλήρη επίγνωση της δυσκολίας και της κρισιμότητας αυτής της κατάστασης, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικογένεια. Κινούμαστε με ειλικρίνεια, με αίσθημα δικαίου».
Το σχέδιο Β
Τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοινώνονται έπειτα από σχεδόν 4 μήνες κυοφορίας υπολογίζεται να αποφέρουν περί το 1 δισ. ευρώ και αποτελούν στην ουσία ένα πακέτο σωτηρίας- ουσιαστικά μέρος του plan Β που σχεδίαζε να εφαρμόσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που το Πρόγραμμα Σταθερότητας συναντούσε προβλήματα κατά την εφαρμογή του. Τα μέτρα έρχονται σε μια περίοδο όπου είχε ενταθεί η συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για το αν είναι αναγκαία η λήψη τους, με αποτέλεσμα να διχαστούν πολλές φορές τα κυβερνητικά όργανα. Και πρέπει να αποδοθούν και στο «άγριο» κλίμα που συνάντησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και στα συμπεράσματα που αποκόμισε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης και του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.
/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: