Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Συνομιλίες Χίλαρι Κλίντον-Ε.Ε. Μάχες στη Λιβύη - διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Λιβύη, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιδιώξει η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στη Γενεύη με Ευρωπαίους ομολόγους της.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη Ζαουίγια και ετοιμάζουν επίθεση, ενώ αντικαθεστωτικοί απέκρουσαν επίθεση φιλοκυβερνητικών δυνάμεων κοντά στη Μιζουράτα και κατέρριψαν στρατιωτικό αεροσκάφος.

Στη Γενεύη, η αμερικανίδα υπ. Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους της από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, καθώς και με αξιωματούχους από αραβικές και αφρικανικές χώρες, από την Αυστραλία και τη Ρωσία.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει συμφωνία ως προς την επιβολή νέων κυρώσεων στο καθεστώς Καντάφι.

Σύμφωνα με τους «New York Times», ένα από τα μέτρα που εξετάζουν οι ΗΠΑ είναι η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Χθες, πριν αναχωρήσει για τη Γενεύη, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η Ουάσινγκτον προσπαθεί να επικοινωνήσει με τις αντιπολιτευόμενες ομάδες που προσπαθούν να συγκροτήσουν μία μετά Καντάφι κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, και να «προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια».

«Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με πολλούς διαφορετικούς Λίβυους στα ανατολικά καθώς η επανάσταση προχωρεί επίσης δυτικά. Είναι πολύ νωρίς να δούμε πώς αυτό θα εξελιχθεί», είπε.



Μάχες στην πόλη Μιζουράτα

Αντίπαλοι του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι απέκρουσαν επίθεση φιλοκυβερνητικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Μιζουράτα και κατέρριψαν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, δήλωσε σήμερα αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Η Μιζουράτα βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη λιβυκή πρωτεύουσα. «Ένα αεροσκάφος κατερρίφθη σήμερα το πρωί ενώ είχε ανοίξει πυρ εναντίον του τοπικού ραδιοσταθμού. Διαδηλωτές συνέλαβαν το πλήρωμά του», δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Η μάχη για τον έλεγχο της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης (κοντά στη Μιζουράτα) άρχισε αργά τη νύχτα και συνεχίζεται.

Οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν μόνο ένα μικρό τμήμα της βάσης. Διαδηλωτές ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της βάσης αυτής, όπου υπάρχουν πυρομαχικά.

«Η Μιζουράτα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών», πρόσθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας।
.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: