Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Τερματίζει τη μονομερή εκεχειρία το κουρδικό ΡΚΚ

«Η Άγκυρα δεν κάνει διάλογο»


Από παλιότερη διμαρτυρία του ΡΚΚ στο Στρασβούργο, έξω από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την κράτηση του Οτζαλάν
Από παλιότερη διμαρτυρία του ΡΚΚ στο Στρασβούργο, έξω από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την κράτηση του Οτζαλάν (Φωτογραφία: Associated Press )
Αγκυρα
Οι Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ έθεσαν τέλος στην εκεχειρία την οποία κήρυξαν τον Αύγουστο του 2010, επιρρίπτοντας στην Άγκυρα απροθυμία για ουσιαστικό διάλογο ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται για βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο.

«Η κατάπαυση του πυρός που κηρύχθηκε στις 13 Αυγούστου δεν έχει πλέον νόημα εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης που έχει στόχο να αγνοεί και να εκμηδενίσει» τους Κούρδους, αναφέρει η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από το πρακτορείο ειδήσεων Firat News, που πρόσκειται στους αντάρτες.

Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι χωρίς καμιά αμφιβολία υπεύθυνο για το τέλος της διαδικασίας της κατάπαυσης του πυρός» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το PKK, ωστόσο, δηλώνει πως θα αμύνεται «με αποτελεσματικότερο τρόπο» έναντι των επιχειρήσεων των τουρκικών δυνάμεων, χωρίς να επιτίθεται πρώτο σε αυτές, σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Σύμφωνα με τις αναφορές του Firat, το PKK κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διώκει δικαστικά εκλεγμένους Κούρδους δημάρχους και αγνοεί τις εκκλήσεις να διερευνηθούν καταγγελίες για μαζικούς τάφους Κούρδων στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Για να παρατείνει την εκεχειρία του, το PKK ζητάει και πάλι, στην ανακοίνωση αυτή, να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών του, να χαλαρώσει το καθεστώς εγκλεισμού του ιστορικού ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, και να απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι Κούρδοι πολιτικοί ηγέτες.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: