Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ο Ομπάμα χτυπάει... καμπανάκι στη Μέρκελ

«Βρείτε γρήγορα λύση!»


http://img.protothema.gr/080BAF7293541713AA5BAC3744A9870C.jpg

Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας και ... εκτροχιασμού όλων των προσπαθειών για ανάκαμψη παραμένει ορατός και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως η Ευρώπη παραμένει ... «βραδυφλεγής βόμβα» της οικονομικής κρίσης. Η χαρακτηριστική αδυναμία (;) των Ευρωπαίων να απαντήσουν πειστικά στις προκλήσεις των αγορών και επιτέλους να απαντήσουν πειστικά στην κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη προκάλεσε ακόμα και την παρέμβαση του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ!

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με την «Σιδηρά Καγκελάριο», ζητώντας της πιεστικά να «συμβάλλει στην σταθερότητα της Ευρωζώνης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο Λευκός Οίκος. Ουσιαστικά δηλαδή ο Ομπάμα ξεκαθάρισε πως κατά την οπτική των Αμερικανών είναι η Γερμανία αυτή που συνεχώς θέτει προσκόμματα στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, με τη στάση που τηρεί έναντι των εταίρων της και με τις διαδοχικές αναβολές που ουσιαστικά θέτει στη λήψη μιας ενιαίας, τελεσίδικης και οριστικής απόφασης για τον τρόπο, τις μεθόδους και κυρίως το χρονοδιάγραμμα δράσεων που θα αναληφθούν από την Ευρώπη για να τερματισθεί η κρίση.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να ζήτησε από την κυρία Μέρκελ να αναθεωρήσει τις θέσεις της και να υιοθετήσει πολιτικές που δεν θα ... αποκλίνουν από την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος!

Στην ίδια συνομιλία δε ο Ομπάμα τόνισε πως «επείγει να υιοθετηθούν αποτελεσματικά εργαλεία προκειμένου να προωθηθεί η οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη» ...

Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των εξωτερικών πιέσεων που δέχεται ώστε να «βάλει νερό στο κρασί της» και των πιέσεων από εσωτερικό της χώρας της όπου βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμα και με εσωκομματικές αντιδράσεις για τις πολιτικές της επιλογές – που της κοστίζουν σε εκλογική ισχύ. Της κατάστασης επωφελούνται οι σοσιαλδημοκράτες που κατηγορούν την κυρία Μέρκελ για αντιευρωπαϊκή στάση και για απομόνωση της Γερμανίας από τους Ευρωπαίους εταίρους της, την ίδια ώρα που προσπορίζονται εκλογικά οφέλη ακριβώς λόγω της αδυναμίας της Άγκελας Μέρκελ να πείσει τους Γερμανούς ότι αξίζει να πληρώνουν αυτοί για τους «άσωτους» εταίρους τους!!!

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, αφού την Παρασκευή αναμένεται να διεξαχθεί στο Ελσίνκι μια ... προσυνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Εκεί θα συμμετάσχει και η κυρία Μέρκελ, ομού μετά του Γάλλου πρωθυπουργού Φιγιόν και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Τι θα αποφασισθεί, ποιες πιέσεις θα δεχθεί η κυρία Μέρκελ και πως αυτές θα αποδώσουν ενόψει 25ης Μαρτίου είναι κάτι που μένει να δούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: