Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

«Καταιγίδα» στο ασφαλιστικό...


Ποιοι θίγονται...

Μαραθώνιος περιμένει τον καινούριο υπουργό Εργασίας τις επόμενες ημέρες, καθώς, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα και τους επόμενους τρεις μέχρι το τέλος του χρόνου να...
μπουν σε τροχιά νομοθέτησης και υλοποίησης μια σειρά από μέτρα που αναμένεται να αλλάξουν άρδην τον ασφαλιστικό ''χάρτη''.

Πιο συγκεκριμένα μέσα στο μήνα θα πρέπει να νομοθετηθούν μέτρα που έχουν να κάνουν καταρχήν με μια στενοτερη σύνδεση εισφορών-παροχών, ενώ πρέπει να διευρυνθεί και να εκσυγχρονιστεί η βάση εισφορών για τους αυταπασχολούμενους με στόχευση στο πραγματικό εισόδημα (από το ονομαστικό που ισχύει σήμερα), εξασφαλίζοντας ένα ελάχιστο επίπεδο εισφορών. 

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, εξετάζεται ήδη πρόταση για σύνδεση εισφορών ΟΑΕΕ με το πραγματοποιηθέν εισόδημα, θέτοντας παράλληλα ένα κατώτατο επίπεδο εισφορών.

Παράλληλα, οι φορείς του υπουργείου καλούνται σε νομοθέτηση αναθεώρησης και εξορθολογισμού όλων των διαφορετικών συστημάτων εγγυημένων συντάξεων σύμφωνα με τις εισφορές και τον έλεγχο των πόρων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, δε, θα πρέπει να διευθετηθούν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα για την πλήρη ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και κατάργηση σε τρία έτη της χρηματοδότησης από κρατικούς πόρους.

Ο Οκτώβριος που έρχεται αναμένεται εξίσου ''καυτός'' μήνας σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, καθώς η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του πρέπει να καταργήσει όλους τους έμμεσους φόρους υπέρ συντάξεων και να τους αντισταθμίσει είτε με μείωση παροχών είτε με αύξηση εισφορών.

Στο «στόχαστρο» μπαίνει και το ασφαλιστικό των αγροτών, καθώς ξεκινά η σταδιακή εναρμόνιση των παροχών ΟΓΑ με τα υπόλοιπα ταμεία.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με επιπλέον ποινή 10% στην ήδη ισχύουσα που στην παρούσα φάση είναι 6%. 

Μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει, επίσης, να νομοθετηθεί η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, με ''εκκίνηση''από τον Μάρτιο του 2016 για τους δικαιούχους που παίρνουν το πιο υψηλό επίδομα. 

Θα πρέπει επίσης εντός του μήνα να εξευρεθούν άμεσα αντισταθμιστικά στην δικαστική απόφαση του 2012 για τα συνταξιοδοτικά μέτρα.

Στο... δρόμο και η ενοποίηση ταμείων κοινωνικής ασφάλισης 

Σύμφωνα εξάλλου με τα προαπαιτούμενα των δανειστών, ώς τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να ενοποιηθούν όλα τα ταμεία 
κοινωνικής ασφάλισης σε μία ενιαία οντότητα, βασισμένη στη δομή και την οργάνωση του ΙΚΑ, με κεντρικό μητρώο και ενιαίες υπηρεσίες. 

Την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται μέχρι το τέλος 2016 η δημιουργία κοινού συνόλου κεφαλαίων, ενώ η δήλωση και η είσπραξη εισφορών παραπέμπεται ως αρμοδιότητα στη φορολογική διοίκηση μέχρι το τέλος 2017...

Δεν υπάρχουν σχόλια: