Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Όχι από Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Ουγγαρία Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους ΥΠΕΣ το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων


Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους ΥΠΕΣ το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων στη βάση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

«Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 ανθρώπων υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τις χώρες-μέλη» ανέφερε μέσω του Twitter η προεδρία της ΕΕ, την οποία αυτό το εξάμηνο ασκεί το Λουξεμβούργο.
Council : decision on relocation for 120.000 persons adopted today, by large majority of member states. @eu2015
Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών, Μίλαν Κόβανετς, σημείωσε -επίσης μέσω Twitter- ότι η χώρα του, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία ψήφισαν κατά του σχεδίου, ενώ η Φινλανδία απείχε από την ψηφοφορία. Το σχέδιο προσέκρουε στην αντίσταση των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους ή έχουν υψώσει φράχτες για να αποτρέψουν την εισροή προσφύγων.Οι υπουργοί αποφάσισαν να ψηφίσουν για την υιοθέτηση ή μη του σχεδίου.Ο τσέχος υπουργός σημείωσε σε άλλο μήνυμά του: «Σύντομα θα ανακαλύψουμε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Σήμερα χάθηκε η λογική».Πάντως, ο ΟΗΕ τονίζει ότι όποια απόφαση και να λάμβανε η ΕΕ, τα υπάρχοντα σχέδια δεν αρκούν, καθώς η απόφαση θα εφαρμοστεί μέσα στα δύο επόμενα χρόνια.
Η προεδρία του Λουξεμβούργου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριζαν ότι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα θα έπρεπε να υπάρχει ομόφωνη απόφαση των κρατών - μελών. Ωστόσο, φαίνεται ότι επικράτησε η άποψη κάποιων χωρών -όπως της Γερμανίας- να αντιμετωπιστεί το εμπόδιο των αντιπάλων της κατανομής με ειδική πλειοψηφία.

Το σχέδιο ορίζει ότι 120.000 πρόσφυγες από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία θα εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: